Tickets
Shop
Nieuws 26 mrt 2021

Nieuwe ijsbaanconstructie maakt schaatsen op natuurijs sneller mogelijk

KWS, Van Kessel Sport en Cultuurtechniek, ondernemingen van SuperSub Sportssystems en VolkerWessels, lanceren samen een nieuwe multifunctionele ijsbaanconstructie die schaatsen op natuurijs sneller mogelijk maakt bij geringe vorst. Na het succes van 30 november, toen hier al geschaatst kon worden, lanceren de drie betrokken partijen het concept nu officieel op de markt.

Door de opwarming van de aarde en de relatief spaarzame vorstperiodes wordt de kans op natuurijs in Nederland steeds kleiner. De lancering van de nieuwe ijsbaanconstructie betekent dat de schaatsen voortaan eerder uit het vet gehaald kunnen worden. Door de toepassing van celbeton in combinatie met het asfaltmengsel KonwéSkate als toplaag kan bij geringe vorst al een ijslaag op de baan tot stand worden gebracht. Het celbeton heeft namelijk een sterk isolerende werking waardoor in de sporttechnische constructie het effect van het nog warme aardoppervlak verdwijnt.

Er hoeft slechts een kleine hoeveelheid water op het asfalt verneveld te worden om een ijslaag te vormen. "Na een nacht vorst al kunnen schaatsen, bijvoorbeeld al in november. Het is fantastisch, echt een grote stap vooruit! Wij zijn enorm blij met deze ontwikkeling", aldus Hendrik van Prooije, ijsmeester van de Winterswijkse IJsvereniging (WIJV).

De nieuwe verhardingsconstructie is multifunctioneel inzetbaar. Als het niet vriest, biedt de speciale asfalttoplaag voor skeeleraars een baan met een lage rolweerstand en optimale rijeigenschappen, waaronder meer snelheid kunnen maken. De baan biedt daarnaast mogelijkheden om andere sporten uit te oefenen. Door deze diversiteit komt de baan tegemoet aan multifunctioneel ruimtegebruik, het hele jaar door.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan