Tickets
Shop
Nieuws 28 mrt 2021

Inlineskaters door het dolle heen: 'Iedereen zat elkaar op te hypen'

Wie de Nederlandse inlineskaters op social media een beetje in de gaten houdt, zag zaterdagavond een tijdlijn vol blijdschap. De onzekerheid van de afgelopen maanden was slopend, maar het bericht van die avond dat het wedstrijdseizoen van start mag zorgde voor een hoop enthousiasme. "Je hoopt erop, je traint ervoor en je verwacht wel dat er wat komt, maar heel mooi dat het ook echt is gelukt."

Foto : Neeke Smit

In de kleine inlinewereld was de geruchtenmolen de afgelopen week al aardig aangezwengeld. Ook Rémon Kwant had hier en daar al wat opgevangen. De sprinter is blij dat hij eindelijk weer wedstrijden kan rijden. "Vorig jaar moesten we tot augustus wachten, dus dat we nu op 30 april beginnen is heel netjes." Bij Berber Vonk is er eveneens opluchting dat het nu echt gaat beginnen. "Je hoort wel eens wat dingen, maar het blijft altijd afwachten. Met het natuurijs hebben we het ook meegemaakt. We waren heel ver en op het laatste moment werd dat ook afgekapt."

Nog geen uur nadat de KNSB het goede nieuws naar buiten bracht, had Casper de Gier al uitgebreid met zijn ploeggenoot Harm Visser besproken wat ze de komende weken gaan doen. "We hebben al een tijd geen wedstrijden gehad, dus van zo'n bericht word je direct enthousiast. We zijn meteen plannen gaan smeden." De voorbije week liep de spanning al langzaam maar zeker op bij de 25-jarige inlineskater. "Iedereen zat elkaar op te hypen vanwege de geruchten die rondgingen. Dat die nu waarheid blijken, is machtig mooi", vertelt hij vol enthousiasme.

Concurrentie
Iedereen heeft met smart gewacht op de wedstrijden, blijkt maar weer. Voor de pure inlineskaters was de laatste wedstrijd het Daikin NK Marathon op het circuit van Zandvoort. Internationale wedstrijden zijn er vorig jaar zelfs helemaal niet gereden. Het EK van 2019 in Pamplona is de laatste grote wedstrijd geweest. In aanloop naar de grote toernooien van dit jaar is competitie dus zeer belangrijk. In landen als Colombia, Frankrijk en Spanje is men ook al begonnen met wedstrijden, weet Kwant. De aanstaande landelijke wedstrijden zijn in zijn ogen noodzakelijk om gelijke pas te houden met de concurrentie.

Net als vorig jaar worden de EK en WK in Portugal en Colombia gehouden. Waar deze vorig seizoen vanwege de corona-uitbraak werden afgelast, gaat Kwant ervan uit dat het er dit jaar wel van gaat komen. "Het is de vraag of alle landen erin meegaan, maar als het aan de organisatie ligt gaat het door." De vijfvoudig Nederlands kampioen hoopt dat alles veilig georganiseerd wordt. "We moeten het realistisch en van de sportieve kant bekijken. Als de meeste landen gaan en er wordt een bubbel gecreëerd, dan moeten er geen excuses zijn om thuis te blijven."

Mentale beproeving
Waar Kwant gewoon is om in de winterperiode minder competitie te hebben, was het voor Vonk en De Gier een winter van hoop en vrees. De twee hadden graag marathons gereden, maar ondanks herhaalde pogingen van de KNSB mochten die wedstrijden niet gehouden worden. Zelfs een vorstperiode zoals die de afgelopen acht jaar niet was voorgekomen, deed de autoriteiten niet van standpunt wijzigen.

Iedere keer weer die verwachting en teleurstelling was vermoeiend, zegt De Gier. "Telkens hielden ze de hoop erin om nog een keer te lobbyen. Dan houd je de riem heel strak voor jezelf om wedstrijdklaar te zijn. Toen de afgelasting van de kunstijscompetitie kwam, liet ik dat volledig los. Maar de rust was van korte duur toen de natuurijsperiode kwam en het stoplicht door Mark Rutte van rood naar oranje werd gezet. Toen dat ook afketste, was dat echt een mentale klap. Daarna moest ik even uitrusten, zowel mentaal als fysiek. Die tijd had ik nodig om de batterij op te laden."

Berber Vonk | Foto : Neeke Smit

"Je traint hartstikke hard, maar je weet niet waarvoor. Dat kan heel erg in je hoofd gaan zitten", vertelt ook Vonk. "Dat er nu duidelijkheid is, brengt veel motivatie met zich mee. We hebben eindelijk weer iets om naartoe te werken." Het goede nieuws van zaterdagavond heeft ook in haar omgeving veel teweeg gebracht. "Veel mensen lezen mee en hebben al berichtjes gestuurd hoe mooi ze het vinden dat het nu doorgaat. Het zal even omschakelen zijn, maar dat wedstrijdgevoel komt snel weer terug."

Met een goedgevuld wedstrijdprogramma en de zomer op komst is de stemming bij de inlineskaters opgewekt. Nu nog zorgen dat ze met negatieve test in de hand naar de wedstrijden gaan. "Nog een paar maandjes doorbijten en ons goed aan de regels houden en dan worden we beloond", aldus De Gier. "Als je positief test, zet je WK-kwalificatie op het spel, dus ik ga zeker geen risico's nemen", stelt Vonk. Kwant vindt alle voorzorgsmaatregelen ook geen probleem. "Ondanks de testen en de afwezigheid van publiek lijkt het een normaal seizoen te worden. Het belangrijkste is dat de wedstrijden doorgaan."


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan