Tickets
Shop
Nieuws 08 mrt 2021

Het WK van Velzeboer en Poutsma: 'Eindelijk komt het eruit'

In de schaduw van Suzanne Schulting (23) zorgden Xandra Velzeboer (19) en Selma Poutsma (21) voor nog meer Nederlands succes op de WK Shorttrack in Dordrecht. Op de EK in januari veroverden ze allebei al een individuele medaille en ook op de WK was het raak. Hoe hebben zij deze wereldkampioenschappen in eigen land beleefd?

Foto : Sander Chamid

Zaterdag
1500 meter: Velzeboer wint brons, Poutsma valt
Velzeboer: "De finale ging perfect. Ik ging op het goede moment naar de kop en reed met een goede snelheid. Op het EK ging ik nog te hard en dan is het niet aantrekkelijk voor anderen om over te nemen. Nu was het echt perfect. Suzanne kwam over mij heen en ik kon heel goed in haar slipstream mee. Op het laatste rechte stuk maakte ik nog wel een missertje, daardoor kon de Canadese (Courtney Sarault, red.) nog over mij heen. Maar ik heb daar verder niet over ingezeten, want ik ben heel erg blij met deze bronzen medaille. De 1500 meter is niet mijn sterkste afstand. Ik weet dat het er soms in kan zitten, maar het moet wel goed gaan. Ik moet energie sparen voor het laatst en dat ging nu supergoed. Na de finish was de verbazing mijn gezicht af te lezen, haha. Ik ben heel trots dat ik dit ook op een andere afstand (dan de 500 meter, red.) heb laten zien."

Poutsma: "Het is moeilijk om voor me te halen hoe ik precies ben gevallen in de finale, want het ging heel snel. De beelden heb ik ook niet meteen teruggekeken, want er kwam nog een 500 meter en halve finales relay aan. Volgens mij werd ik onderuit geschoffeld. Aan deze val kon ik dus niet zoveel doen, dat is gewoon jammer want ik had nog graag iets willen proberen. Maar ik ben wel erg blij dat ik de finale heb gereden. Uiteindelijk zelfs de A-finales op alle afstanden. Ik reed op de 1500 meter goed mee en voelde mij stabiel, daar ben ik blij mee. Ik had vrijdag niet zo'n topdag met de kwalificaties. Zaterdag voelde ik tijdens het inrijden dat mijn kop er anders in stond. Mijn lichaam voelde beter en ik was relaxed aan het schaatsen."

500 meter: Poutsma wint brons, Velzeboer valt
Poutsma: "Ik zat vanaf de start in de finale achter Fontana (op plek drie, red.) en wilde eigenlijk nog iets proberen. Maar het ging zo ontzettend hard en het zat krap op elkaar. Er was gewoon geen ruimte voor, dat moet je dan ook accepteren. Ik wens al heel lang een individuele medaille op de 500 meter, want die afstand zie ik als mijn specialiteit. Het was er alleen nog nooit echt uitgekomen. Jeroen (Otter, red.) zei van tevoren: 'Denk daar niet aan, je moet gewoon goed gaan schaatsen zoals je kan'. Dat heb ik geprobeerd en dat ging goed. Na de rit was ik een beetje emotieloos, maar dat kwam omdat ik meer wilde en nog had willen passeren. Bovendien wist ik dat er niemand meer achter mij zat, dus het voelde niet alsof ik had gevochten voor die derde plek. Dat neemt niet weg dat mijn bronzen medaille ontzettend mooi is."

Velzeboer: "In de halve finales startte ik vanaf de derde positie met twee Italianen naast mij, dus dat was een beetje ongunstig. Ik maakte veel snelheid en kwam al gauw langs de Poolse Nicole Mazur op plek twee. Daarna wilde ik bouwen om een inhaalactie te maken, alleen Arianna Fontana ging op dat moment ook iets naar buiten, waardoor ik nog verder naar buiten moest sturen en toen ging ik onderuit. Ik heb de beelden teruggezien, maar snap nog steeds niet helemaal wat ik precies deed. Ik baalde er heel erg van, maar ik moest ook snel weer door."

Zondag
1000 meter: Poutsma vierde, Velzeboer in kwartfinales uitgeschakeld
Poutsma: "Die vierde plaats in de finale was een harde les. Mijn benen liepen zo vol en ik was alleen maar bezig met blokken. Als ik alerter was geweest in die laatste bocht, was het nog spannender geweest. Ik heb wel laten zien dat ik heel sterk kan rijden op de 1000 meter. Het plan was om volle bak op kop te beginnen, want zo'n race gaat hard en als je achteraan zit, is het wachten tot er een kans komt. Mijn tactiek was om telkens op kop te starten en proberen te controleren; als er dan iemand voorbij zou komen, was het blokken, blokken, blokken."

Velzeboer: "De kwartfinale ging eigenlijk best goed, maar ik zat in de rit tegen Fontana en Suzanne. Zij zijn allebei heel sterk en Fontana heeft ook nog superveel ervaring. Ik heb heel aanvallend gereden, maar heb nu nog te weinig in me om dat lang vol te kunnen houden. Ik was heel tevreden met de race en de derde tijd, het was gewoon jammer dat het geen plek in de halve finales heeft opgeleverd."

Superfinale: Velzeboer eindigt als zesde overall en Poutsma als vierde
Velzeboer: "In de superfinale wilde ik vooral rustig blijven en mijn energie sparen voor misschien een eindschot op het laatste stuk. Jammer genoeg ging ik onderuit en kreeg ik ook nog eens een penalty waar ik het niet mee eens was. Ik heb er niet te lang bij stilgestaan, want ik wilde mij focussen op de relay en mijn krachten niet verspillen. Met een zesde plaats overall op mijn eerste WK mag ik heel tevreden en trots zijn."

Poutsma: "Als ik het eindpodium nog wilde halen, moest ik eerste worden. Dat was sowieso moeilijk. Samen met Jeroen had ik besloten om mij te sparen voor de relay. Dat zag je denk ik ook wel terug in de rit. Ik heb afgewacht en op het laatst ben ik nog buitenom geschoten naar plek drie. Dat was het beste om te doen en het ging uiteindelijk nog beter dan verwacht. Een vierde plaats in het allroundklassement zegt mij dat ik goed bezig ben en dat ik eens wat meer zelfvertrouwen mag gaan krijgen. Ik heb veel kracht en snelheid in de benen en ik denk dat ik nu zo ontwikkeld ben dat ik beter weet hoe ik een race moet rijden. Eindelijk komt het eruit."

Relay: Nederland wint goud
Velzeboer: "Deze relayfinale was de focus van dit seizoen. Op het EK ging het mis (Schulting viel, Nederland pakte nog wel zilver, red.) en dat was jammer, maar op het WK moest het gebeuren. We wilden meteen op kop rijden, aan het begin wat rust houden en daarna een versnelling erin gooien. Van de valpartijen (van Italië en Rusland, red.) kreeg ik onderweg wel wat mee, maar je denkt alleen maar 'gaan' en focussen op de goede wissels. Op een gegeven moment zaten de achterblijvers voor me en ze gingen niet echt aan de kant. Toen dacht ik: goed gefocust blijven en geen fouten maken. Dat is gelukt, we hebben het gewoon geflikt!"

Poutsma: "Op de relay komen de meeste prikkels op je af en het is altijd een beetje chaos op het ijs. Desondanks probeerde ik heel rustig te blijven en goed op iedereen te letten. De wissels moesten perfect zijn, maar daar had ik wel vertrouwen in, want ik weet dat we met z'n allen heel sterk kunnen rijden. Voordat we de heatbox betraden, keek ik naar ons groepje en dacht ik: we gaan het gewoon doen, ik voel dat het erin zit. Nadat we als eerste de streep passeerden, kwam de grote ontlading. Eigenlijk gebeurde dat bij mij pas echt nadat de mannen ook goud hadden gewonnen."

Reacties
Velzeboer: "Ik heb ontzettend veel reacties gekregen. Van mijn club, familie natuurlijk, vriendinnen. Mijn hele telefoon is overspoeld. Normaal gesproken zit mijn hele familie wel in het stadion om te kijken, dat kon nu jammer genoeg niet. Het is zoals het is, ik ben heel blij dat we wel een WK hebben mogen rijden. Het is supermooi georganiseerd. Het stadion is mooi aangekleed. Ik ben heel blij dat ik via mijn telefoon toch reacties kan ontvangen."

Poutsma: "Na de medailles is mijn telefoon volgestroomd met berichtjes. Het is heel leuk om te zien dat mensen die ik nog ken van vroeger, familie en vrienden allemaal meekijken en meeleven. Het voelt toch alsof er mensen om je heen zitten, maar dan wat verder weg. Aan de buitenkant van Sportboulevard Dordrecht is al acht jaar een foto van mij als jonge shorttrackster te zien. Die wordt binnenkort wel weggehaald. Dit weekend heb ik er zelf nog een foto meegemaakt. Voordat ik naar Frankrijk ging, heb ik veel getraind in Dordrecht onder leiding van Benny Bruggemans. Toen ben ik uitgekozen om hier te hangen. Elke keer als ik hier ben en die foto zie, denk ik: hier ben ik vroeger begonnen. Het voelt nog iets meer als thuiskomen. Dit WK is al in eigen land, maar ook nog hier in Dordrecht waar ik voor het eerst hard ben gaan trainen in een selectie maakt het extra leuk."


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan