Tickets
Shop
Nieuws 27 mrt 2021

Groen licht voor inlineskaten: vanaf april twaalf wedstrijden voor topsporters

De KNSB heeft van het ministerie van VWS toestemming gekregen voor het organiseren van topsportevenementen voor inlineskaters. Het gaat om twaalf wedstrijddagen, waarop tien baan- en wegwedstrijden en vijf marathons gereden worden. De wedstrijdcyclus wordt afgewerkt in de periode van vrijdag 30 april tot en met zaterdag 19 juni.

Foto : Neeke Smit

De wedstrijden vallen binnen de uitzonderingsregeling die de Rijksoverheid in december 2020 heeft ingevoerd. De organisatie van de wedstrijden is mogelijk vanwege de officiële NOC*NSF-status en omdat alle wedstrijden worden gereden op afgesloten terreinen. Doel van de wedstrijden is om een selectie op te kunnen stellen voor het EK dat van 18 tot en met 25 juli plaatsvindt in Canelas (Portugal) en het WK van 4 tot en met 11 september in Cartagena (Colombia).

Marcel Scheperkamp, disciplinemanager inlineskaten bij de KNSB: "Met de organisatie van de Nederlandse kampioenschappen en andere inlineskatewedstrijden in augustus 2020 en met de schaatsevenementen van afgelopen winter hebben we als KNSB aangetoond dergelijke evenementen in coronatijd goed te kunnen organiseren, samen met onze partners. We zijn natuurlijk superblij dat onze beste inlineskaters in deze wedstrijden kunnen strijden om deelname aan het EK en WK, al hebben er wel een dubbel gevoel bij. Wij leven natuurlijk ook intens mee met alle sporters die door de coronaomstandigheden hun hobby of beroep nu niet in wedstrijdverband kunnen uitoefenen."

Ook de sectie inlineskaten van de KNSB, verantwoordelijk voor de nationale kalender, is verheugd. Voorzitter René de Klein: "Wij hebben allemaal de wedstrijdmentaliteit en zouden graag voor iedereen een mooie wedstrijdkalender willen neerzetten. Alleen in de huidige coronarace die gelopen wordt zit simpelweg niet meer ruimte. We zijn trots dat we richting het EK en WK in ieder geval hiermee van start kunnen. Afgelopen jaar hebben we laten zien dat we gedisciplineerd zijn en met strikte maatregelen en gezond verstand op een veilige manier wedstrijden kunnen organiseren."

Coronaregels
Bij de wedstrijden zal het coronaprotocol van NOC*NSF strikt nageleefd worden. Het aantal deelnemers is tot een minimum beperkt. Zij worden door de bondscoaches, sectie en KNSB aangewezen. Deelnemers, jury, EHBO en begeleiding worden vooraf getest op het coronavirus en er is geen publiek toegestaan. Alleen Nederlandse senioren en junioren A kunnen aan de wedstrijden meedoen.

Met de planning van de nieuwe wedstrijdcyclus vervallen de wedstrijden die in de periode tot en met 19 juni op de kalender stonden. Daaronder vallen ook de NK's. Deze wedstrijden worden eventueel op een later moment in het seizoen nog ingehaald als het kabinet de coronamaatregelen versoepelt.

De nieuwe kalender tot en met 19 juni ziet er als volgt uit:

 Datum  Plaats  Wedstrijd
 30 april  Heerenveen  1000 meter, puntenkoers (baan)
 1 mei  Heerenveen  500 meter, afvalkoers (baan)
 7 mei  Rotterdam  200 meter, 1000 meter, afvalkoers (baan)
 8 mei  Rotterdam  puntenkoers, one lap (weg), marathon 1 (42 km)
 14 mei  Wervershoof  500 meter, puntenkoers (baan)
 15 mei  Medemblik  100 meter, afvalkoers, one lap (weg) marathon 2 (25 km)
 29 mei  Eibergen  marathon 3 (42 km)
 5 juni  Brakel   marathon 4 (42 km)
 11 juni  Heerde  200 meter, 1000 meter, puntenkoers (baan)
 12 juni  Heerde  500 meter, afvalkoers (baan)
 18 juni  Heerde  one lap, puntenkoers (weg)
 19 juni  Heerde  100 meter (weg), marathon 5 (42 km)

 


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan