Tickets
Shop
Het ijs op 05 mrt 2021

Bouw ijsbaan Leiden start komende zomer

De aanbesteding voor de nieuwe ijsbaan in Leiden is afgerond, meldt de gemeente Leiden in een persbericht. De nieuwe sportboulevard biedt vanaf 2023 jaarlijks onderdak aan meer dan honderdduizend sporters uit Leiden en omstreken. Het college stuurt het raadsvoorstel met het aanbestedingsresultaat naar de gemeenteraad die er in april een definitief besluit over neemt.

Foto : DMOO

Op 28 augustus 2020 ging de Europese aanbesteding voor een nieuwe ijshal en een nieuw binnenzwembad in Leiden van start. Inmiddels is de aanbesteding succesvol afgerond en kan het aanbestedingsresultaat binnen het beschikbare projectbudget worden gefinancierd. De bouw start aankomende zomer, de oplevering staat gepland voor eind 2022.

De ijshal bestaat uit een 250 meter rondbaan, aangevuld met een 30x60 ijsvloer voor ijshockey, shorttrack en kunstrijden en een 45x20 krabbelijsvloer voor de jongste jeugd en wedstrijdcurling. Schaatsen op de ijsbaan wordt een bijzondere beleving, omdat er op twee verdiepingen kan worden geschaatst. Langeafstandsschaatsers kunnen op de verdieping hun rondjes rijden terwijl op de begane grond de ijshockeyers, shorttrackers en kunstrijders hun kunsten kunnen verrichten. 

"Ik gun elk kind dat net zo gek van schaatsen is als ik, de mogelijkheid om net zo goed te worden", zegt Kjeld Nuis op de website van het project. "In een stad als Leiden moeten jonge schaatsers hun droom kunnen najagen. De lengte van de baan is daarbij niet zo belangrijk. Het gaat om het gevoel en de doorstroommogelijkheden. Dat is belangrijk bij het ontwikkelen van talent." 

Naast een nieuwe zwem- en schaatshal wordt ook het buitenzwembad De Vliet gerenoveerd en komt er een sportcentrum met onder meer fitnessruimtes. De accommodaties bieden niet alleen een plek voor toptalenten en -teams om hun sport te beoefenen. De banen, baden en zalen zijn vooral ook bedoeld om de breedtesport in Leiden te stimuleren, aldus de gemeente.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan