Tickets
Shop
Nieuws 06 mrt 2021

Blijdschap en balen voor De Laat: 'De 1500 meter heeft mijn dag gemaakt'

Eremetaal, valpartijen en diskwalificaties. De eerste finaledag van de WK Shorttrack in Dordrecht had bij de mannen alle ingrediënten voor een hoop spektakel. Aan het einde van de rit was Itzhak de Laat de meest tevreden man na het behalen van zijn eerste WK-medaille.

Foto : Sander Chamid

Na de finish van de 1500 meter was de vreugde echter niet van zijn gezicht af te lezen. De 26-jarige Leeuwarder schudde met zijn hoofd en haalde zijn schouders op richting bondscoach Jeroen Otter. Na een sterke halve finale, waarin de Kroaat Martin Kolenc tevergeefs probeerde een rondje te pakken, moest De Laat in de eindstrijd af zien te rekenen met onder meer de Rus Semen Elistratov en Charles Hamelin uit Canada. In de slotfase passeerde hij Elistratov, maar kwam in de laatste ronde niet meer voorbij Hamelin. "Ik was niet uitbundig aan het juichen, want ik realiseerde mij dat ik hier wereldkampioen had kunnen worden", verklaart De Laat.

"Ik had nog wel een paar rondjes door gekund. Je zit er makkelijk achter, maar om er nog langs te komen, is dan weer niet zo eenvoudig gedaan." De knop moest daarna gelijk worden omgezet naar de 500 meter. Op de EK in Polen veroverde De Laat brons op de kortste afstand, maar in Dordrecht strandde hij al in de kwartfinales. Zonder contact met anderen lag De Laat ineens in de kussens. "Volgens mij ging ik op een blokje staan die de Italiaan voor mij wegtikte, dat is domme pech. Je weet dat je er zo uit kunt liggen als je een foutje maakt. Dat is part of the game. Ik was wel boos, maar meer op het feit dat ik pech heb en niet zozeer op mezelf", aldus De Laat.

Kansen
Dylan Hoogerwerf wist als enige Nederlander wel de finale te bereiken op de 500 meter. Daarin startte hij van de vierde plaats, normaal gesproken de meest ongunstige plek. De Hongaar Shaoang Liu ging er als een speer vandoor en was niet meer te achterhalen. Hoogerwerf probeerde op het laatste stuk nog een actie te maken, maar bleef steken op de vierde plek achter Liu, Elistratov en Pietro Sighel. "Ik wilde niet alle risico's nemen in het begin, maar wachten tot de laatste ronde. Blijven bouwen en kijken wat mogelijk is, maar er was geen ruimte meer om in te halen", zegt Hoogerwerf. "Na de finale baal je natuurlijk wel, want je zit zo dichtbij. Ik moet ook tevreden zijn met hoe ik rijd. Maar als je dan in de finale staat, wil je met een medaille naar huis."

Dylan Hoogerwerf | Foto : Sander Chamid

Op de 1500 meter was Hoogerwerf eerder op de dag juist te vroeg in de aanval gegaan. Hij kwam ten val, nam daarbij twee rijders mee en werd gediskwalificeerd. "Met twee ronden te gaan lag de snelheid nog hoog en ik dacht: ik moet opschuiven. Ik lag wel op plaats vier, maar moet toch top-2 halen voor de finale. In het begin reed ik zo ontspannen en schoof ik telkens een plekje op. Maar ik had echt moeten wachten tot de laatste ronde. Dat was mijn fout." Hoogerwerf voelt zich beter dan op de EK van eind januari. "Het schaatsen gaat lekker, ik ben behendiger en maak makkelijker snelheid. Er zijn zeker nog kansen, al vind ik de 1000 meter wel een moeilijke afstand om te rijden."

Spannend
In het tussenklassement staat De Laat op de vierde plaats met 21 punten, achter Hamelin en Liu (beiden 36 punten) en Elistratov (34 punten). "De 1500 meter heeft mijn dag gemaakt. Van tevoren zei ik dat ik medailles wilde halen en dat is meteen gelukt. Voor het allroundklassement is het goed als je consistent bent, maar het zit allemaal heel dicht bij elkaar. Ik denk niet dat alles veel verder uit elkaar zou liggen als we dit seizoen wel andere wedstrijden hadden kunnen rijden. Het is gewoon knokken. Wereldkampioen worden zit er zeker nog in, morgen wordt de andere helft van de punten verdeeld. Het is nog steeds kneiterspannend", grijnst De Laat.

Voor Sjinkie Knegt was het een dag om snel te vergeten. De 31-jarige Fries werd op zowel de 1500 meter als de 500 meter in de halve finales bestraft met een penalty. In beide gevallen was hij het niet eens met de Nederlandse hoofdscheidsrechter Gialt Biesma. "Ik vond dat ze het bij de EK in Gdansk echt heel goed deden, de scheidsrechters met de nieuwe regels. Hier doen ze gewoon maar wat, heel jammer", foeterde Knegt na afloop.

Klik hier voor de volledige uitslagen.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan