Tickets
Shop
Nieuws 22 jun 2021

Unieke samenwerking voor schaatsers van de lange adem

De marathonteams Palet/BTZ, Bouw & Techniek, Sprog en het Gewest Fryslân slaan de handen ineen om meer talent op te leiden voor de lange afstanden en de marathon. Door een gezamenlijk programma op te stellen zijn de teams samen in staat om op hoog niveau faciliteiten aan te bieden. Daarmee gaat een lang gekoesterde wens in vervulling.

Op initiatief van de trainers Ard Alderts (Palet), Ron Nijmann (Bouw en Techniek) en Henk Hospes (Gewest Fryslân) is er de afgelopen maanden, samen met de stichtingen achter dit initiatief, gewerkt aan een totaalprogramma waarin sporters optimaal worden gefaciliteerd. 

Van internationale trainingskampen tot gezamenlijke trainingen met de juiste specifieke begeleiding: het beste van deze werelden komt bij elkaar.

Gat opvullen
“Op deze manier kunnen langebaanschaatsers gebruik maken van onze duurprogramma’s en kwaliteiten, terwijl wij op onze beurt weer profiteren van training met snelle mannen en vrouwen uit de langebaan omgeving”, zegt mede-initiatiefnemer Ard Alderts met een glimlach. “Al jaren stoorde ik mij aan het feit dat we zo weinig nieuwe instroom in het marathonschaatsen hebben vanuit Friesland. Ik denk dat dit programma ons gaat helpen dit gat op te vullen.”

Henk Hospes, die al een paar jaar samenwerkt met zowel Palet als Bouw&Techniek beaamt dat dit initiatief de oplossing is. “Ook wij hadden moeite om goeie lange afstand rijders aan te binden. Als Gewest willen wij over de volle breedte talenten de mogelijkheid bieden zich te ontwikkelen, dus ook op de lange afstanden, de marathon en de mass-start. Op deze manier bieden we faciliteiten op een hoog niveau. Kijk maar naar de resultaten van Sanne in ’t Hof of Melissa Wijfje in het verleden.  Wij pakken deze handschoen dan ook graag op. Samen met het Development team, het KNSB Talent Team en de gewestelijke A-junioren en Neo-selectie gaan we zo op zoek naar maximalisatie van onze trainingen op de langere afstanden en brengen het komende seizoen twee teams uit in de Beloften competitie.”

Door de handen ineen te slaan kan er bovendien komend seizoen al een groot verschil worden gemaakt, zegt Ron Nijmann. “We gaan een stap verder dan in het verleden. Bijvoorbeeld door onze beloftenteams bij de mannen samen te voegen. Breder en kwalitatief sterker, daar gaat het om. Zo binden we sporters en zijn we het antwoord voor schaatsers die ambitieus zijn.”

Hoopvol
Vanuit het Gewest Fryslân is men hoopvol over het project. “Zo zit achter het Development team een mooie groep sporters met ambities op de langere afstand en marathon. Deze sporters kunnen we straks een specialistisch programma bieden waarin zij zich verder kunnen ontwikkelen”, aldus Jacob Reitsma, voorzitter van Stichting Topschaatsen Fryslân. “En of zij dan marathonschaatser worden of langebaanschaatser, dat maakt ons niet uit. Zolang ze hun doelen maar bereiken.”

Eelco Kooistra van Palet en Evert Koopmans van Bouw & Techniek beamen dit. “We willen graag het verschil maken. Met dit initiatief zetten we een stap voorwaarts en dat past bij ons team”, zegt Koopmans. Kooistra: “Wij hebben al jaren naast presteren aan de top ook specifieke focus op talentontwikkeling met team BTZ en Sprog. Nu hebben we de kans om dit te optimaliseren. Dan moet je doorpakken en dat doen we nu”, aldus de woordvoerder van Palet/BTZ/Sprog.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan