Tickets
Shop
Nieuws 29 jun 2021

Schoonrijden in korte broek en T-shirt op zomerijs: 'Heerlijk verkoelend'

De afgelopen maand konden schoonrijders uit het hele land genieten van hun sport. De ijsbaan in Hoorn, die ook als vaccinatielocatie is ingericht, had nog lang de 30x60-baan liggen en de schoonrijders maakten daar dankbaar gebruik van. Het is voor het eerst dat de Landelijke Vereniging voor Schoonrijders (LVS) het zomerijs aanbiedt.

Foto : Sjors Leek

De LVS viert dit najaar haar 75-jarig jubileum en wilde dat na een lastige winter al vroeg in het seizoen vieren. Van de zes trainingsgroepen in het land is er afgelopen seizoen eigenlijk alleen in Hoorn het hele seizoen geschaatst. In Alkmaar, Utrecht, Heerenveen, Dordrecht en Zoetermeer liepen de schoonrijders tegen de beperkingen aan die als gevolg van het coronavirus ingevoerd werden.

“Het is gewoon uniek om in een hittegolf jezelf anderhalf uur in winterse sferen te wanen. Heerlijk verkoelend”, vertelt Pleunie Korteland, bestuurslid bij de LVS. “We hebben elkaar een jaar niet gezien in trainingsverband. Nu konden we eindelijk weer elkaar ontmoeten en natuurlijk lekker schaatsen. Daar doen we het voor.”

De LVS viert dit jaar haar 75-jarig jubileum, al is het schoonrijden zelf al veel ouder. Wie kent de prachtige winterse plaatjes van de Nederlandse schilders niet? Uit het traditionele zwieren ontstond het schoonrijden, dat met name vanaf 1850 aan populariteit won. In de twintigste eeuw werden er allerlei toernooien en kampioenschappen georganiseerd en was schoonrijden een populaire volkssport.

Gezelligheid voorop
Van de ruim tweehonderd leden die de vereniging al jarenlang heeft zijn de afgelopen weken een flink aantal naar Hoorn afgereisd om na maanden van gemis weer eens op het ijs te staan. Van heinde en verre kwamen de schoonrijders naar de West-Friese stad, soms met koffie en broodjes vanwege het vroege vertrek van huis. Bij aankomst wordt er gelachen en gekletst en achteraf wordt er getrakteerd op zomers ijs aan een stokje, rechtstreeks uit de tas met koelelementen die naast het ijs staat.

 

Ook al komen de leden uit het hele land, het is een hechte club waar men elkaar goed kent. Zo zijn ook Thea den Hollander en Henk Wartenhorst van de partij in Hoorn. Zij is viervoudig Nederlands kampioen, hij werd maar liefst achttien keer Nederlands Kampioen bij de heren, waarvan twee op natuurijs, en vier keer bij de paren. De twee ervaren rijders helpen de andere aanwezigen. Den Hollander geeft tips en trucs, Wartenhorst neemt menig rijder mee aan de hand of aan de stok.

Mart Kuiper, een van de stuwende krachten achter het schoonrijden in Hoorn, rijdt zelf ook zijn rondjes mee en houdt tegelijkertijd alles in de gaten. De energieke zeventiger beschikt over een aanstekelijk enthousiasme en heeft al menig schaatser overgehaald om ook eens te gaan schoonrijden. “Er zijn zoveel elementen in de techniek die met alle disciplines van het schaatsen te maken hebben. Je kan in het schoonrijden de techniek aanscherpen en dat is voor schaatsers van alle leeftijden van belang.”

Levendige sport
Zelf combineert Kuiper het schoonrijden met het hardrijden op de 400-meterbaan, waar hij ook zijn rondjes in het lokale marathonpeloton maakt. Daarnaast geeft hij ook training in het schoonrijden, waar hij veel mensen voor weet warm te maken. “We moeten ook de jongeren uitdagen”, aldus een gepassioneerde Kuiper. “Het is niet alleen een sport van vroeger, het is juist ook van nu. Niet iedereen wil alleen maar snel rijden, maar soms ook heel mooi. Het is een levendige sport, de kunst van het zwevend gevoel.”

Pleunie Korteland is blij dat de opkomst de afgelopen tijd zo goed is geweest, al is er altijd ruimte voor groei. “Het enige verbeterpuntje is eigenlijk dat van alle trainingsgroepen in Nederland nog wel meer mensen naar Hoorn zouden komen.” De bestuurster ziet een vereniging die ondanks haar 75-jarig bestaan hartstikke jong en levendig is. “Na al die jaren zitten we nog ongeveer aan hetzelfde aantal leden. Voor al die jaren dat we bestaan is het nog steeds een levendige sport.”

Zowel Kuiper als Korteland laten zich ook positief uit over de sport, die ondanks de lagere snelheid je toch fit houdt. Het is technisch uitdagend, vertelt Korteland, en ook een sport die je tot op hoge leeftijd kunt beoefenen. Sommige van de aanwezige schaatsers zijn al in de tachtig en er was enkele jaren geleden zelfs een lid dat op 94-jarige leeftijd nog op het ijs stond. Schoonrijden houdt je jong, wil ze maar zeggen. “Het is een ideale manier om te sporten. Ook als je wat lichamelijke gebreken hebt, kun je het heel lang volhouden.”

Wie meer wil weten over de Landelijke Vereniging van Schoonrijders kan terecht op hun website: schoonrijden.nu. Het 75-jarig jubileum wordt komende winter voortgezet, met onder meer een feestelijke bijeenkomst op 7 december in Hoorn.

 


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan