Tickets
Shop
Nieuws 11 jun 2021

Roel Boek promoveert naar topdivisie: 'Het moment is daar'

Het marathonpeloton heeft er komend seizoen weer een rookie bij. Roel Boek waagt bij Port of Amsterdam/SKITS de stap naar het hoogste niveau. De geboren Delftenaar kiest na een seizoen zonder wedstrijden weloverwogen voor de stap hogerop. “Uiteindelijk wil je graag een goede schaatser worden in de topdivisie en dat word je niet als je blijft hangen in de beloftendivisie.”

De 23-jarige Boek heeft de afgelopen jaren al ervaring opgedaan bij de beloften. Boek wist daarbij zelfs een wedstrijd te winnen: de Sjoerd Huisman Bokaal in februari 2020. In de marathoncompetitie veroverde hij verder nog drie podiumplaatsen en hij eindigde meermaals in de top tien. Die prestaties behaalde hij allemaal in de kleuren van Groenehartsport.nl. Afgelopen seizoen sloot Boek al aan bij Port of Amsterdam/SKITS. 

Het afgelopen jaar koos Boek nog bewust om in de beloftendivisie uit te komen om constanter te worden in zijn prestaties én om zich te richten op het NK voor neo-senioren. Vanwege de coronacrisis ging dat allemaal niet door. Bij Port of Amsterdam/SKITS trainen alle mannen samen, dus de stap naar het hoogste niveau is niet heel groot. Toch deed hij lang over zijn besluit over te stappen naar de hoofdmacht. “Vanuit mijn omgeving hoorde ik misschien wel meer dat ik er klaar voor was dan dat ik dat zelf voelde”, licht hij toe. “Wel merk ik dat ik het niveau van de topdivisiejongens goed kan volgen. Het voelt goed, dus het moment is nu daar.”

Voor de Zuid-Hollander wordt het een spannend seizoen na een jaar waarin hij zich niet met de concurrentie heeft kunnen meten. “Ik weet wel dat het een zwaar jaar gaat worden”, zegt Boek nu hij zijn twijfel opzij heeft gezet. “Nu is er geen weg meer terug en bereid ik me met volle overgave voor op de winter, al zal het wel flink afzien worden elke zaterdag. Hopelijk wordt het elke week ietsjes beter. Door dit besluit heb ik in ieder geval nog veel meer moraal om ook op een druilerige dag toch gewoon op de fiets te springen.”

Naast de promotie van Boek zijn er nog meer personele wijzigingen bij de ploeg van Casper Helling en Joris Boelens. Niels Immerzeel, Luuk Loohuis, Christoffel Hendriks en Ivar Immerzeel blijven de formatie trouw en blijven in de topdivisie actief. Daarnaast onderhoudt Timothy Loubineaud, de Franse inlineskater en langebaanschaatser, warme contacten met de ploeg. Hij kan als zijn programma het toelaat ingeschoven worden om een marathon mee te rijden.

Joeri Klous doet na enkele jaren in de topdivisie een stap terug naar de beloften. Hij krijgt daar gezelschap van Koen de Best, Pijke Steenhuis en Bart Vreugdenhil, die bij Port of Amsterdam/SKITS als 'kind van de club' na een aantal jaar als trainer zijn rentree hoopt te maken als individuele rijder, mits hij een beennummer krijgt toegewezen. Jan-Willem Broos is een nieuw gezicht in de ploeg. De 27-jarige schaatser komt over van Forte Sportswear en hoopt bij zijn Port of Amsterdam/SKITS de laatste stap te zetten richting het hoogste niveau. De beloftenploeg bij de vrouwen bestaat uit Judith Krabbenborg, Floor Besteman, Suzanne Klous en Iza Stekelenburg.

Bekijk hier het transferoverzicht marathon.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan