Tickets
Shop
Nieuws 25 jun 2021

Regiocompetities weer van start, Radboud organiseert internationaal toernooi

Het gaat goed met de coronacijfers in Nederland. Er mag langzaam maar zeker steeds meer en sinds enkele weken geldt dat ook voor de sport. Voor een selecte groep topsporters was er de afgelopen maanden al veel mogelijk op wedstrijdgebied, nu is er ook eindelijk licht aan het eind van de tunnel voor alle sporters die dat niveau (nog) niet hebben. De regiowedstrijden gaan namelijk weer van start.

Foto : Gé Wijnands

De competitie die vrijdagavond de eer heeft om als eerste weer een wedstrijd te organiseren is de Oomssport Jeugdskeelercup. In Honselersdijk staan vrijdagavond maar liefst tachtig deelnemers aan de start van de eerste wedstrijd van het seizoen. Dat is een behoorlijk aantal, vertelt Maria de Bont. “Bij de drie wedstrijden die we vorig jaar hielden waren er zo’n vijftig à zestig deelnemers. Iedereen is blij dat we eindelijk wedstrijden mogen houden. Een paar rijders mochten wel meedoen aan de oefenwedstrijden voor kadetten en junioren B, maar nu kan iedereen weer kijken hoe ver ze gekomen zijn na al die trainingen.”

De organisatoren hebben het lastig gehad de afgelopen maanden. “Je maakt wel een kalender, maar kan eigenlijk direct gaan strepen”, verzucht De Bont. “Om zo snel mogelijk van start te gaan, hebben we dit nu direct geregeld. De eerste vier wedstrijden staan vast en daar kunnen we weer verder mee.” Ze prijst zich gelukkig dat er zoveel kinderen mee willen doen. Om de deelname nog verder te verhogen hebben ze de drempel proberen te verlagen en kunnen ze dankzij sponsoren leuke prijzen weggeven.

Ook in het weekend is er weer een jeugdwedstrijd. De Regiocompetitie Zuid trapt af met een wedstrijd in Stevensbeek. In tegenstelling tot andere competities stond deze wedstrijd al lange tijd gepland. “We hadden begin april alles al klaargezet met de gedachte dat het beter is om weg te strepen dan om nu nog van alles te regelen. Het is gelukt en ik ben blij dat we mogen starten”, aldus Gemma Boeijen. “We hebben wel nog de marathon laten vervallen, omdat de jeugd nog niet met de ouderen mocht rijden. Dat mag nu wel weer, maar dat hebben we voor nu maar zo gelaten.”

Bij de zuidelijke competitie hebben ze in de winter al veel werk verzet, geeft Boeijen aan. Ze wilden een herhaling van vorig jaar, toen na de versoepelingen op het laatste moment nog van alles geregeld moest worden, voorkomen. “We gingen nu gewoon van start en keken wat haalbaar was. We voelden natuurlijk al nattigheid in april, maar iedereen zat in hetzelfde schuitje. Nu hoefden we alleen wat dingetjes aan te passen, want er mag ineens weer publiek bij. Je moet veel bellen en ad hoc wijzigen, maar het zijn gelukkig kleinigheden. We zijn gewoon heel blij dat het nu gewoon weer kan.”

Radboud Internationaal Toernooi
Naast de Oomssport Jeugdskeelercup en de Regiocompetitie Zuid hebben ook de andere competities weer een mooie kalender weten te presteren. De Van Lingencompetitie in het noorden en westen, de Stouwdam en Freewheelcompetities in het oosten en de Dave van Dam Inlinecup in het midden en westen van het land: allemaal organiseren ze de komende maanden weer wedstrijden.

Het eerste grote toernooi dat op de planning staat is het Radboud International Tournament. Drie dagen lang komen rijders uit binnen- en buitenland naar Wervershoof en Medemblik voor wedstrijden op hoog niveau. Vorig jaar waren voor het eerst ook senioren welkom, dit jaar trekt het toernooi direct een sterk deelnemersveld. Er zijn intussen al meer dan 200 inschrijvingen voor het wedstrijdweekend dat van 2 tot en met 4 juli gehouden wordt.

Rick Schipper, regerend Nederlands kampioen op de 500 en 1000 meter, is een van de grote krachten achter de organisatie. De West-Fries breidt met ambitie ieder jaar weer verder uit en hoopt dat het toernooi de komende jaren tot de Europa Cups kan gaan behoren. Dit jaar is er voor het eerst prijzengeld beschikbaar voor de oudste categorieën, maar met een speciale pupillendag is er ook voor de jongste skaters genoeg te beleven.

Het is nog maar vier weken geleden dat bij Radboud het definitieve besluit viel om door te gaan met de organisatie. “Toen keken we of het kon doorgaan of dat we het moesten uitstellen”, vertelt Schipper. “Nu wordt het alleen maar positiever. We dachten dat we het bescheiden moesten houden, maar dankzij de grote versoepelingen verwachten we er nu nog meer van.”

“Het is wel een logistieke puzzel. We gaan niet testen vooraf en houden de anderhalve meter aan. We hebben open ruimtes en zorgen voor een reserveringssysteem zodat we weten wie er aanwezig zijn. Aan tribunes gaan we ons niet wagen.”

Meer informatie over de aankomende wedstrijden is te vinden via schaatsen.nl/kalender.

 


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan