Tickets
Shop
Nieuws 09 jun 2021

Op de valreep nog EK-selectiewedstrijden voor junioren na versoepelingen

Nog twee weekenden wedstrijden en dan zit het eerste deel van het inlineseizoen erop. De topsportwedstrijden hebben heel wat wedstrijdrijders een goede start van het seizoen bezorgd, maar de komende twee weken spant het erom. De wedstrijden in Heerde zijn de belangrijkste scherprechter voor de bondscoaches Frank Fiers en Valentina Berga-Belloni om hun EK-selectie rond te krijgen. Dankzij versoepelingen van de coronamaatregelen mogen ook de junioren in Heerde weer in actie komen.

Foto : Glenn Wassenbergh

Nu het coronavirus eindelijk weer op zijn retour is en de strenge regels wat losser worden, kunnen de junioren B weer uitkijken naar hun eerste wedstrijden. In de laatste weken van de topsportwedstrijden worden op de zaterdagochtenden namelijk speciale EK-selectiewedstrijden gehouden. Zo kunnen de bondscoaches ook van deze categorie een beeld krijgen in aanloop naar het EK over anderhalve maand in Portugal.           

De wedstrijden voor de junioren staan volledig los van de topsportwedstrijden voor de senioren. Ze worden weliswaar op dezelfde locatie gehouden, de geldende regels voor de verschillende wedstrijden zijn verschillend. Zo hoeven de junioren en hun begeleiders geen negatieve coronatest te overleggen om op het wedstrijdterrein te komen. Om die reden zijn de rijders van de juniorenwedstrijden niet welkom bij de seniorenwedstrijden en andersom.

Disciplinemanager inlineskaten bij de KNSB Marcel Scheperkamp is blij dat de organiserende vereniging in Heerde alle moeite wil doen om ook voor de junioren wedstrijden mogelijk te maken. “We hebben al wat interne trainingssessies gehad, maar nu wordt het allemaal wat officiëler. Er is een voltallige jury, EHBO en dankzij de versoepelingen mag er ook per rijder één begeleiders bij.”

Rijders tonen hun negatieve coronatest om toegang te krijgen tot de wedstrijd in Heerenveen. De komende weken is dat bij de juniorenwedstrijden niet meer nodig. | Foto : Neeke Smit

De wedstrijden in Heerde kennen een relatief standaardprogramma. Het ene weekend staan er twee baanwedstrijden op het programma, het andere weekend wordt er op de weg gereden. De wedstrijden zijn de belangrijkste graadmeter voor de bondscoaches om hun EK-selectie rond te krijgen. Als ze er op basis van de komende weekenden niet helemaal uit komen kunnen ze terugvallen op de eerdere wedstrijden en trainingssessies.

In tegenstelling tot de voorbije wedstrijden is er dankzij de versoepeling van de coronamaatregelen weer mondjesmaat publiek welkom in Heerde. Bij de topsportwedstrijden mogen maximaal 150 bezoekers aanwezig zijn, mits zij bij de ingang een negatieve coronatest via testenvoortoegang.nl kunnen tonen én zich online aangemeld hebben bij de organisatie.

De jeugd is duidelijk blij dat er weer wedstrijden zijn. Vrijwel alle startgerechtigde rijders zijn op de uitnodiging van de KNSB ingegaan. Het selecte gezelschap zal komend weekend op de nieuw geasfalteerde baan in Heerde een 500 meter en een puntenkoers afwerken.

Meer informatie over de wedstrijden is te vinden via de kalender


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan