Tickets
Shop
Nieuws 30 jun 2021

Nieuwe inlinemarathons op de planning, klassiekers in Otterlo en Steenwijk

Inlineskaters die vorige week niet het blije nieuws te horen kregen dat ze naar het EK in Portugal mogen hadden tot nu toe weinig om naar uit te kijken. De regionale wedstrijden zijn weer van start, maar op landelijk niveau was de kalender akelig leeg. Dat verandert deze week. De eerste marathons staan alweer op de agenda en ook over de NK’s is naar verwachting nog deze week nieuws te melden.

Foto : Neeke Smit

Maandagochtend sijpelde een deel van het nieuws al naar buiten met de bekendmaking van de aanstaande marathon in Utrecht op de Nedereindse Berg. Intussen kan Henk Veltkamp, lid van de sectie inlineskaten van de KNSB, nog meer goed nieuws melden. Naast die ene marathon op vrijdag 23 juli staat er een week later nog een marathon gepland in Staphorst. In september volgen dan nog de klassieke wedstrijden in Otterlo en Steenwijk.

De organisaties van die laatste twee marathons hebben wel een belangrijke voorwaarde aan het doorgaan van hun evenement verbonden: de maatregel om anderhalve meter afstand van elkaar te houden moet van tafel. “Op dit moment blijven we nog op de gesloten parcoursen”, aldus Veltkamp. Als er nog verder versoepeld wordt, gaat de KNSB ook de openbare weg weer opzoeken. “De anderhalve meter lijkt half augustus te verdwijnen. In Otterlo en Steenwijk komt altijd veel publiek kijken en er zijn veel festiviteiten. Handhaven is dan niet makkelijk.”

Met de toevoeging van deze vier marathons is de kalender voor dit jaar afgesloten, vertelt Veltkamp. “Wat we nu hebben staan is het maximaal haalbare. Als je nog verder gaat in september wordt het helemaal niets meer qua deelname. De grootste groep deelnemers bij het skeeleren komt toch uit andere disciplines. Er zijn niet zo heel veel echte specialisten, al hopen we natuurlijk wel dat die groep groeit.”

Foto : Neeke Smit

De vier marathons die aan de kalender zijn toegevoegd worden net als de vijf eerdere marathons mede mogelijk gemaakt door Reggeborgh. De wedstrijden gaan dan ook weer de naam KNSB Reggeborgh marathons krijgen. Er is echter wel een verschil ten opzichte van de eerdere wedstrijden. Aangezien de coronamaatregelen versoepeld zijn, worden deelnemers niet meer vooraf geselecteerd.

Een klassement over de verschillende marathons wordt eveneens niet meer opgemaakt. “Het aantal is te gering voor een competitie”, vertelt Veltkamp. “Bij de topsportwedstrijden mocht er geen sprake zijn van een competitieverband en nu is het te laat. Volgend seizoen pakken we de draad weer op en gaan we ook door met het neerzetten van een aantrekkelijk programma.” Vorig jaar werd bijvoorbeeld voor het eerst ook een 100 meter aan enkele wedstrijdprogramma’s toegevoegd, voordat de uitbraak van het coronavirus de volledige kalender overhoop gooide.

De plannen voor volgend jaar staan al in de steigers, weet Veltkamp te melden. Hij heeft de contacten met verschillende organisatie warm gehouden. “Organisaties zijn er genoeg, het belangrijkste is nu om genoeg deelnemers bij de wedstrijden te krijgen. Anders krijg je een negatieve spiraal”, stelt Veltkamp. Wat dat betreft waren de topsportwedstrijden van de afgelopen tijd met een prima pelotongrootte al een goed teken. “En ik hoop van harte dat die lijn zich doorzet”, sluit Veltkamp op een positieve noot af.

De resterende inlinemarathons van 2021:
vrijdag 23 juli: Utrecht – Nedereindse Berg
vrijdag 30 juli: Staphorst
augustus: NK Marathon
zaterdag 21 augustus: ONK Hallum (100 km)
zaterdag 11 september: Otterlo
zaterdag 18 september: Steenwijk

De aankomende wedstrijden zijn intussen ook toegevoegd aan de kalender.  


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan