Tickets
Shop
Nieuws 24 jun 2021

Nationale wedstrijdkalender langebaan 2021/2022 is rond

Na de vaststelling van de internationale wedstrijdkalender is nu ook de nationale wedstrijdkalender langebaan voor het seizoen 2021/2022 compleet gevuld. Het seizoen begint in augustus met een plaatsingswedstrijd voor de IJsselcup en eindigt in maart met De Zilveren Bal. De sectie langebaan & kortebaan van de KNSB gaat ervan uit dat de wedstrijden dit seizoen 'gewoon' door kunnen gaan.

Foto : Sander Chamid

In principe ziet de wedstrijdkalender er niet heel anders uit dan het vorige seizoen, ware het niet dat de coronapandemie er toen voor zorgde dat alle wedstrijden van de kalender moesten worden geschrapt. Om de langebaanschaatsers toch nog van enkele wedstrijden te voorzien, slaagden de KNSB en House of Sports er gezamenlijk in om drie nationale kampioenschappen en een WK Kwalificatiemoment in Thialf te organiseren. Na de jaarwisseling was datzelfde Thialf het decor van een drietal internationale wedstrijden in de zogenoemde ISU Competition Bubble.

Nu het coronavirus steeds verder wordt teruggedrongen, ziet de sectie langebaan & kortebaan de toekomst weer een stuk rooskleuriger in. Zowel het sectiebestuur als disciplinemanager Freek van der Wart is er dan ook van overtuigd dat er een aantrekkelijk programma is gerealiseerd voor het nieuwe schaatsseizoen, waarin alle categorieën (junioren, neo-senioren, senioren en masters) zo goed mogelijk worden bediend. In de periode tussen 21 augustus en 16 maart krijgen de langebaanschaatsers tijdens de verschillende competities voldoende kansen om snelle tijden op de klok te zetten.

Grote toernooien
De NK Afstanden eind oktober zijn, net als tijdens andere olympische seizoenen, het eerste grote toernooi van dit olympische seizoen. Tijdens deze nationale kampioenschappen wordt er niet alleen gestreden om de nationale titels, maar ook om startbewijzen voor de World Cups, waarvan de eerste twee in Tomaszow Mazowiecki en Stavanger (beiden in november) zijn. Na het tweeluik in Europa volgen in december twee World Cups in Noord-Amerika, namelijk in Salt Lake City en Calgary.

Tussen Kerst en oud & nieuw staat het allesbepalende olympisch kwalificatietoernooi (OKT) op het programma. Tijdens deze wedstrijd wordt er enkel gestreden om tickets voor de Olympische Spelen, die van 4 tot en met 20 februari in Beijing zullen plaatsvinden. In het derde weekend van januari wordt, twee weken na de EK Afstanden in Heerenveen, traditioneel het NK Allround & Sprint verreden. Na de Olympische Spelen wachten er met het WK Allround & Sprint (van 3 t/m 6 maart in Hamar) en de World Cup-finale (van 11 t/m 13 maart in Heerenveen) nog twee internationale wedstrijden.

Holland Cup
Het schaatsseizoen wordt op 21 augustus afgetrapt met de eerste van de in totaal drie plaatsingswedstrijden voor de IJsselcup/Holland Cup 1. Deze wedstrijden zijn door de sectie nieuw aan de kalender toegevoegd, omdat corona er vorig jaar voor heeft gezorgd dat een groot aantal rijders geen tijd heeft kunnen neerzetten. Met de drie plaatsingswedstrijden in Heerenveen krijgen deze rijders alsnog de gelegenheid om zich te plaatsen voor de IJsselcup/Holland Cup 1 in Deventer, die van 16 tot en met 17 oktober zal plaatsvinden.

De wedstrijden binnen de Holland Cup, dit jaar wederom gesponsord door Rabobank, fungeren wederom als selectiewedstrijden voor de nationale kampioenschappen. De wedstrijdreeks bestaat uit meerdere wedstrijden verspreid over de maanden oktober tot en met maart en maakt in veel gevallen deel uit van één van de schaatsklassiekers, zoals Kraantje Lek, de Eindhoven Trofee, de Gruno Bokaal en de Utrecht City Bokaal. Bij de Holland Cup-finale in Enschede zullen tevens de NK Afstanden voor neo-senioren worden gehouden.

Mass start competitie
De mass start competitie bestaat dit seizoen uit vijf wedstrijden die allemaal in 2021 verreden zullen worden. De eerste wedstrijd uit deze competitie is op 22 augustus in Heerenveen en de laatste op 12 december tijdens de derde Holland Cup in Alkmaar. Het Nederlands kampioenschap Mass start zal dit seizoen tegelijk zijn met de NK Afstanden. 

Sprint League
Voor het korte werk is dit jaar voor de derde keer de Sprint League gerealiseerd. Deze wedstrijdcyclus bestaat uit een Supersprint, Pure Sprint, eventueel het NK Kortebaan op natuurijs en als spectaculaire finale De Zilveren Bal in Leeuwarden.

Juniorencircuit
Naast de hierboven genoemde wedstrijden bevat de wedstrijdkalender tevens een wedstrijdcircuit voor junioren met onder meer een tweetal NK's. In tegenstelling tot eerdere seizoenen is het eerste NK nu niet het NK Sprint & Lange afstanden, maar het NK Allround & Afstanden voor A- en B-junioren. Deze wedstrijd, die zich van 8 t/m 9 januari afspeelt in Groningen, is naar voren gehaald, omdat de sectie de junioren de kans wil geven om zich via het NK te plaatsen voor het WK in Innsbruck, dat dit seizoen eerder (28 t/m 30 januari) dan andere jaren plaatsvindt.

De eerste wedstrijd voor de junioren is net als anders de Residentie Cup op 13 en 14 november in Den Haag: dit is een (eerste) plaatsingswedstrijd voor het NK Allround & Afstanden, maar ook voor de Junior World Cups. Het NK Sprint/Lange afstanden/Teamsprint staat nu gepland op 19 en 20 februari in Utrecht. Tegelijkertijd zullen de C-junioren het NK Allround rijden. De Vikingrace op 4 en 5 maart zal voor deze groep junioren het slotstuk van het seizoen gaan worden.

Masters
Het NK Masters Allround & Afstanden zal dit seizoen in het weekend van 5 en 6 februari worden verreden. De locatie is nog niet bekend.

Voor meer informatie vind je hier de complete wedstrijdkalender met nationale wedstrijden voor dit seizoen. Ieder wedstrijdcircuit heeft zijn plaatsingsschema en selectieprocedures die op de site van de KNSB opgenomen zijn. De internationale wedstrijdkalender vind je hier.

Heb je je al aangemeld voor de #schaatsfan nieuwsbrief? Dan ben jij als eerste op de hoogte van de start van de ticketverkoop!


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan