Tickets
Shop
Nieuws 19 jun 2021

Kwant en Klijnstra zetten EK-nominatie kracht bij met sprintzeges

Rémon Kwant en Moniek Klijnstra hebben zaterdag in Heerde opnieuw hun sprintheerschappij kracht bijgezet. De twee rappe inlineskaters wonnen zaterdag de one lap. Op de 100 meter moest Kwant wel de overwinning aan Glenn Nijenhuis laten. Klijnstra was ook op de kortste afstand de beste.

Foto : Neeke Smit

In tegenstelling tot de oorspronkelijke planning werden er zaterdag twee sprintafstanden gereden. Vrijdag was de one lap in het water gevallen. De sprinters hadden lang gewacht, maar konden uiteindelijk zonder een meter gereden te hebben weer huiswaarts keren. Voor Klijnstra zat de druk er zaterdag dan ook behoorlijk op. "Vorige week heb ik de 1000 meter verprutst en de 500 meter was ook niet heel succesvol. Daar baalde ik heel erg van, dus ik had wat goed te maken om kans te maken op EK-kwalificatie."

Met Lianne van Loon en Elisa Dul is de concurrentie op de sprintafstanden stevig. De dubbele overwinning van zaterdag was voor de 28-jarige sprintster meer dan welkom. "De one lap en de 100 meter staan hoog op mijn lijstje. Het zijn mijn favoriete afstanden. De kwalificatie van de one lap ging al heel goed. Soms heb je van die dagen dat het goed voelt en dat was vandaag." Dankzij haar overwinningen heeft Klijnstra namelijk ook het sprintklassement gewonnen over de voorbije twee weken. Daarmee wordt ze automatisch voorgedragen voor EK-selectie.

Bij de mannen bewees Kwant zijn goede vorm, maar moest hij op de 100 meter genoegen nemen met de tweede plek. Daarmee verloor hij zijn honderdprocentscore die hij dit seizoen op zijn afstanden had, maar dat was voor hem slechts een detail. Na afloop grapte hij nog met Nijenhuis en de jury over mogelijke redenen tot diskwalificatie. "De 100 meter is niet mijn sterkste afstand. Dat weet ik van tevoren. Glenn zat er vorige week al dichtbij, dus ik wist dat het lastig ging worden. Internationaal gezien gaat het nog zeker een halve seconde harder, dus daar heb ik eigenlijk niets te zoeken", is Kwant realistisch. 

Kwant is eigenlijk heel tevreden over de afgelopen twee weekenden. Op zijn afstanden reed hij sterke races en dankzij zijn constante prestaties heeft ook Kwant zo goed als zeker een plek afgedwongen voor het EK. Kwant gaat er zelf ook al van uit dat hij over een maand aan de start staat van dat toernooi in Portugal. Hij hoopt er zijn resultaten van twee jaar geleden in Pamplona te evenaren en misschien wel te overtreffen. Op de teamsprint greep hij in 2019 samen met Merijn Scheperkamp nog het zilver. 

Kwant heeft op het EK echter ook een rekening te vereffenen. In 2019 haalde hij namelijk de 500-meterfinale, maar eindigde daar vierde en laatste. Zijn tegenstander maakte een tweede valse start, maar die werd teruggedraaid. Een zekere medaille ging aan hem voorbij. "Mijn frustratie zit natuurlijk daar. Ik was trots dat ik de finale had gehaald en heel kort dacht ik dat ik die medaille had. Het was gewoon heel zuur. Ik ben nu klaar met studeren, heb meer tijd voor de sport, dus ik wil daar gewoon op het podium staan."

Bekijk hier de uitslagen.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan