Tickets
Shop
Nieuws 30 jun 2021

KNSB stelt transponderregistratiesysteem beschikbaar voor regio's

De KNSB stelt met ingang van komend seizoen het transponderregistratiesysteem beschikbaar voor shorttrackclubs uit de drie verschillende regio's. Met de intrede van dit systeem, dat meet hoe snel iemand een rondje over het ijs rijdt, wordt er een volgende stap gezet in de professionalisering van de sport.

Foto : Krista de Koster

In het langebaanschaatsen en inlineskaten is het transponderregistratiesysteem inmiddels een begrip en ook in de shorttracksport is het systeem niet nieuw. Het tijdwaarnemingssysteem wordt namelijk al regelmatig ingezet tijdens wedstrijden uit de KNSB Cup, maar ook tijdens de trainingen van de NTS en de KNSB Talent Teams. Met ingang van het komende seizoen krijgen ook de shorttrackclubs uit de drie regio's (Noord-Oost, West en Zuid) de mogelijkheid om het registratiesysteem in te zetten tijdens trainingen en de regiowedstrijden.

"Dit is een belangrijke stap in de professionalisering van de sport", vertelt Sigrid Bergsma, secretaris van het sectiebestuur shorttrack. Waar in het verleden minimaal zes vrijwilligers en wedstrijdleiders de tijden handmatig moesten klokken en invoeren, zorgt het tijdwaarnemingssysteem er nu voor dat er minder werk op hun bordje komt te liggen. "Doordat we nu gebruik kunnen maken van een registratiesysteem kunnen we de vrijwilligers en wedstrijdleiders veel meer ontlasten. Een ander voordeel is dat we de registratie makkelijker en accurater in beeld krijgen", aldus Bergsma.

Omdat er maar één systeem beschikbaar is per regio, moeten de clubs onderling afstemmen wanneer ze deze willen gebruiken. Volgens Wilf O'Reilly, disciplinemanager shorttrack van de KNSB, is dit een mooie stap naar data verzameling voor de toekomst, "zoals we dat al doen bij de KNSB Talent Teams en het Nationaal Trainingsselectie Shorttrack. Deze data geeft een beeld van de ontwikkeling van de rijders op club- en regionaal niveau", aldus O'Reilly.

Nu de shorttracksport bij de jeugd steeds meer in trek is, is ook de KNSB ervan overtuigd dat het voor de professionalisering van de sport belangrijk is om de jongere shorttrackers in een zo vroeg mogelijk stadium met transponders te laten schaatsen. Op die manier raken ze er alvast aan gewend en wordt de stap van de regiowedstrijden naar de KNSB Cups tevens een stuk eenvoudiger. Omdat de regio de kweekvijver is voor de KNSB Talent Teams, hecht de KNSB veel waarde aan deze datavoorzieningen. 

 


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan