Tickets
Shop
Nieuws 01 jun 2021

Kersten naar Worldstream: 'Dit is een gigantische stap vooruit'

"Mijn droom is om in de vorm van mijn leven deel te nemen aan de Olympische Spelen van Peking." Cornelius Kersten (26) draait er niet omheen, hij wil over acht maanden Groot-Brittannië vertegenwoordigen op het grootste evenement ter wereld. Bij Team Worldstream krijgt de in Heemstede geboren schaatser komend seizoen de kans om zijn doel te bereiken. "Voor mij is dit het perfecte scenario."

Foto : Vincent Riemersma

Kersten, zoon van een Nederlandse vader en Britse moeder, hoopt de eerste Brit sinds Craig McNicoll (1992) te worden die op de Olympische Winterspelen in actie komt tijdens het langebaanschaatsen. Om aanspraak te maken op een olympisch startbewijs weet Kersten dat hij de komende winter aan de eisen van de ISU (top-28 tijdens de World Cups) en het Brits olympisch comité (kwalificatietijd) moet zien te voldoen. "Om te voorkomen dat er mensen als Eddie the Eagle (Michael Edwards, oud-schansspringer, red.) naar de Spelen gaan, stuurt het Brits comité alleen mensen die serieus mee kunnen doen", vertelt Kersten telefonisch. "En ik wil in Peking niet alleen meedoen, maar ook zo hoog mogelijk eindigen."

Nu hij is gecontracteerd door Team Worldstream komt zijn droom om de Spelen te halen naar eigen zeggen een stuk dichterbij. Omringd door 'gigantisch goede schaatsers' en een 'sterrenteam qua begeleiding' is Kersten ervan overtuigd dat hij de volgende stap in zijn carrière kan gaan maken. "Voor mij is dit het perfecte scenario", glundert de 26-jarige schaatser. "Als Brit ben je normaal gesproken heel beperkt qua faciliteiten, maar deze stap opent extra deuren en geeft mij veel meer ruimte om mezelf door te ontwikkelen. Toen Nederland vorig jaar in lockdown ging, kon ik niet eens meer op het ijs; dat zijn dingen waar ik nu dus geen last meer van ga krijgen. Als ik die procentjes hier en daar kan winnen, weet ik dat er nog heel veel rek in me zit."

Belletje
Kersten, specialist op de 1000 en 1500 meter, heeft zijn transfer mede te danken aan zijn prestaties van het afgelopen seizoen. De in Heerenveen woonachtige schaatser behaalde bij de tweede World Cup de overwinning op de 1000 meter in de B-groep en eindigde op de WK Afstanden knap als elfde op de 1000 meter. Via Daniel Greig, assistent-coach van Team Worldstream en voormalig trainingspartner, hoorde hij dat het team nog op zoek was naar versterking aan de mannenkant. Eentje waarvan ze wisten dat hij het World Cup-traject in zou gaan. "Daniel had mijn naam bij de ploeg voorgelegd en een paar weken later kreeg ik een belletje van Kosta Poltavets of ik me bij het team wilde aansluiten. Daar hoefde ik niet lang over na te denken", glimlacht hij.

Voor Kersten voelt de overstap naar een commerciële ploeg 'in zekere zin' als een overwinning. Toen hij in 2014 te horen kreeg dat hij in Nederland was 'uitontwikkeld' besloot hij zijn Britse paspoort in te zetten en uit te komen voor Groot-Brittannië. Een gedachte waar hij al langer mee speelde: "In mijn juniorentijd was ik regelmatig geblesseerd, waardoor ik het gevoel had dat er nog veel meer in zat", aldus Kersten, die vastberaden was om te laten zien dat het nog lang niet klaar was. Hij trainde de afgelopen jaren met een groepje buitenlandse schaatsers en vond het afgelopen seizoen onderdak bij de Friese selectie van Ian Steen. "Het is weleens lastig om elk jaar van groep te wisselen, omdat de situaties steeds veranderen. Nu heb ik eindelijk balans en stabiliteit."

"Als je na al die jaren de kans krijgt om voor zo'n ploeg te mogen uitkomen, kan ik alleen maar heel trots zijn dat het me gelukt is", glundert Kersten, die bij Team Worldstream de juiste omgeving heeft gevonden om zijn droom na te jagen. "Dit is een gigantische stap vooruit en ik weet zeker dat ik er met alle faciliteiten nog een stap bovenop kan doen. Ik ga er alles aan doen om volgend jaar in de vorm van mijn leven naar China te gaan."

Bekijk hier het transferoverzicht langebaan.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan