Tickets
Shop
Nieuws 14 jun 2021

Karolina Erbanova wil met Tsjechië naar WK IJshockey

Karolina Erbanova is bezig aan een rentree. Niet in het langebaanschaatsen, maar in het ijshockey. De bronzen medaillewinnares van de olympische 500 meter in PyongChang gaat in Zweden spelen en mikt op deelname aan het WK eind augustus.

Foto : Soenar Chamid

Het is inmiddels bijna drie jaar geleden dat Erbanova aankondigde te stoppen met schaatsen. Naast de bronzen medaille op de 500 meter van de Olympische Spelen in PyeongChang wist ze ook bij de EK Afstanden op die afstand brons te halen. Bij de WK Afstanden van 2015 behaalde ze brons op de 1000 meter. Erbanova werd in 2017 de allereerste Europees kampioene sprint. In 2015 werd ze op het WK Sprint al derde. 

Erbanova is nog altijd maar 28 jaar en stopte dus op jonge leeftijd met schaatsen. Ze kon zich niet vinden in de werkmethode van de Tsjechische coach Petr Novak en bracht om die reden ook al enkele jaren in Nederland door bij onder andere Team Continu. Na de Spelen van 2018 stopte ze. "Ik ben niet langer bereid het slachtoffer van manipulatie, vernederingen en aanvallen van onze nationale trainer Petr Novak te zijn'', verklaarde de toen 25-jarige Erbanova. Landgenote en meervoudig olympisch- en wereldkampioene Martina Sablikova sprong voor Novak in de bres. 

Na haar afscheid heeft Erbanova niet stilgezeten. Ze pakte het ijshockey al vrij snel op en sprak vorig jaar in de Tsjechische media al haar ambities uit. "Mijn benadering van sport wordt gekenmerkt door de jaren die ik heb doorgebracht in de professionele sport. Ik ben hierin ambitieus en heb altijd de hoogste doelen. Ik denk dat het nodig is om realistische maar hoge doelen te stellen."

Haar doel om het Tsjechische ijshockeyteam te halen en het WK te spelen is niet bepaald laag ingezet. Bij het laatste WK IJshockey in 2019 eindigde Tsjechië op een zesde plaats. Voor de Olympische Spelen van 2022 is het nationale team nog niet geplaatst. Voor het WK van dit jaar  zijn de Tsjechen wel al geplaatst. Dat toernooi wordt eind augustus gehouden in Calgary. 

Om haar dromen te verwezenlijken verhuist Erbanova deze zomer naar Zweden. Daar gaat ze op het op een na hoogste niveau spelen. De aandacht van de bondscoaches heeft ze in ieder geval al getrokken. Enige tijd terug sloot ze aan bij het trainingskamp van het nationale team. Ook de coach van haar nieuwe ploeg is blij met de komst van Erbanova. "Karolína is extreem sterk en kan goed schaatsen. Het zal ons team veel energie geven." Erbanova is nog wel op zoek naar een bijbaantje voor naast het hockey. Bij de contractaankondiging deed haar nieuwe club zelfs een oproep aan potentiële werkgevers om contact op te nemen. 


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan