Tickets
Shop
Nieuws 12 jun 2021

Igor Zjelezovski, 'De beer uit Minsk', op 58-jarige leeftijd overleden

Igor Zjelezovski is overleden, meldt de Russische schaatsbond. "De legende van het Russische, Wit-Russische schaatsen is overleden. We rouwen samen met familieleden en de familie van Igor", aldus Varvara Barysheva. Hij overleed op 58-jarige leeftijd in het ziekenhuis, volgens niet bevestigde bronnen als gevolg van het coronvirus.

Foto : Soenar Chamid

In zijn hoogtijdagen was Zjelezovski haast onverslaanbaar. Hij werd maar liefst zesmaal wereldkampioen sprint, een record dat tot nu toe nooit verbroken is. Van 1991 tot en met 1993 won hij het WK Sprint zelfs driemaal op rij. Zijn mooiste titel vond hij echter zijn eerste in Heerenveen in 1985. Naast zijn wereldtitels heeft Zjelezovski ook vier wereldrecords verbroken. Zijn recordtijd van 1.12,58 op de 1000 meter in 1989 in Heerenveen stond meer dan vier jaar. Daarnaast reed hij tweemaal een wereldrecord op de 1500 meter en één keer het wereldrecord punten op de sprintvierkamp. 

Al dat sprintsucces wist Zjelezovski nooit om te zetten in olympisch goud. In 1988 was hij de grote favoriet, maar op het snelle ijs van Calgary kon de grote sprinter moeilijk met de hoge snelheden omgaan. Zijn enige medaille won hij op de 1000 meter, waar hij derde werd achter zijn landgenoot Nikolaj Goeljajev en Uwe-Jens Mey. Zes jaar later in Lillehammer zette hij in de eerste rit van de 1000 meter een razendsnelle tijd neer. Naar mate de ritten verstreken bleef zijn tijd ongeslagen, totdat in de laatste rit Dan Jansen op het ijs verscheen. De Amerikaan sloeg genadeloos toe en veroverde het goud. Zjelezovski moest genoegen nemen met zilver. 

De bijnaam van Zjelezovski was 'De beer uit Minsk', al kwam hij oorspronkelijk helemaal niet uit de Wit-Russische hoofdstad. De bonkige sprinter werd op maar liefst 250 kilometer van Minsk geboren. Toch bleef de naam hangen. De veelvraat stond in zijn tijd bekend als de beste sprinter van zijn generatie. Dat leverde hem ook nog de bijnaam Igor de Verschrikkelijke op. 

Nadat hij in 1994 stopte met zijn sportcarrière, werd Zjelezovski adviseur van de Wit-Russische minister van Sport. Later, van 1996 tot 2001, leidde hij het Paralympisch Comité. Bovendien wijdde hij zich 13 jaar lang (1992 - 2005) aan de Wit-Russische schaatsunie, waar hij voorzitter was. Daarna vertrok hij uit de schaatswereld en werd een succesvol zakenman. In een spaarzaam interview met de NOS uit 2010 liet hij weten in Minsk op zijn 60e wellicht als trainer aan de slag te gaan. Die leeftijd heeft hij helaas niet gehaald. 


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan