Tickets
Shop
Nieuws 11 jun 2021

Floor van Leeuwen (84) overleden

Floor van Leeuwen is op 84-jarige leeftijd overleden. De voormalig (assistent-)coach van onder meer Gianni Romme, Erben Wennemars en Marianne Timmer was al geruime tijd ziek en overleed woensdag in zijn woonplaats. "Hij was een groot liefhebber, het schaatsen was zijn lust en zijn leven."

Foto : Soenar Chamid

Van Leeuwen begon zijn trainersloopbaan in 1967 als trainer van de Schaatsvereniging Utrecht. Een paar jaar later zorgde Egbert van 't Oever, voormalig coach van onder meer Yvonne van Gennip, ervoor dat Van Leeuwen de overstap maakte naar het Gewest Noord-Holland/Utrecht. Na een succesvolle periode bij het Gewest en vervolgens de sprintkernploeg ging hij in 2002 aan de slag bij Team SpaarSelect, waar hij assistent werd van Jac Orie. De huidige coach van Team Jumbo-Visma wilde de ervaren Van Leeuwen er maar wat graag bij hebben.

"Ik had een assistent nodig om de ploeg draaiende te houden, want ik kon het niet allemaal in mijn eentje", geeft Orie telefonisch aan. "Ineens dacht ik aan Floor, omdat hij altijd recht door zee was en niet om de hete brij heen draaide. Hij had bovendien ontzettend veel ervaring en hij vond het prettig om assistent te zijn." Volgens Orie was Van Leeuwen de ideale man om mee samen te werken. "Hij stond altijd voor je klaar, leverde een goede bijdrage en deed precies op het goede moment zijn mond open. En ook niet onbelangrijk: hij was altijd in voor een lolletje. We hebben heel wat gelachen."

In de acht jaar dat Van Leeuwen met Orie samenwerkte, beleefde hij een karrenvracht aan successen, waaronder wereldtitels van Gianni Romme, Erben Wennemars en Marianne Timmer en olympische titels van Timmer en Mark Tuitert. "We hebben best het één en ander bereikt", kijkt Orie terug op de samenwerking. "Als een wedstrijd was afgelopen, zei hij vaak: 'Dat heb je goed gedaan, jochie!' Hij had ook altijd van die uitspraken als: 'Mens erger je niet, maar verbaas u slechts'. En zo waren er nog wel meer van die wijsheden. Ja, het was een hele mooie tijd. Het is altijd weer een verlies als zo'n markant persoon komt te overlijden.."

In 2010 maakte Van Leeuwen na ruim veertig jaar in de schaatssport te hebben gezeten bekend te stoppen met zijn werkzaamheden. Op zondag 14 maart 2010, de laatste dag van de World Cup-finale, nam hij op het middenterrein van Thialf afscheid als trainer. Voor even dan, want tijdens zijn vakantie in Italië vroeg Marianne Timmer hem of hij de lijnen wilde uitzetten bij Team Liga. Dat deed hij, maar in 2012 zette hij alsnog een punt achter zijn loopbaan. Voor zijn verdiensten in de schaatssport werd hij in april 2007 benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. De 'Blijk van erkenning' van de KNSB kwam daar later nog bij. 

Een van zijn voormalig pupillen, Marianne Timmer, eert Van Leeuwen met een post en enkele foto’s op social media. "Rust zacht en bedankt voor alles. We zijn voor altijd maatjes. Ik ben dankbaar en koester onze jaren, dat zijn er heel wat door dik en dun . Ik had het voor geen goud willen missen."

 


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan