Tickets
Shop
Nieuws 12 jun 2021

Dijkstra slaat dubbelslag in Heerde: 'Nu moest het gebeuren'

Na de punten-afvalkoers van vrijdagavond heeft Ruurd Dijkstra zaterdag bij de baanwedstrijden in Heerde ook de afvalkoers gewonnen. De 29-jarige Fries ontsnapte met nog twee ronden te gaan en bleef alleen vooruit. Bij de vrouwen ging de zege naar Fleur Veen, Elisa Dul en Rémon Kwant wonnen eerder op de dag de 500 meter.

Foto : Hidde Muije

De koers werd gedomineerd door de machtsblokken van Konvi en Jumbo-Visma. De twee ploegen streden vooraan de koers voor posities, terwijl achteraan de slachtoffers vielen. Halverwege de wedstrijd leek de strijd beslist in het voordeel van Jumbo-Visma. De zwart-gele formatie had de voorste posities van het peloton stevig in handen. Een valpartij van Ronald Haasjes draaide Konvi vervolgens de nek om. Dijkstra wachtte al die tijd geduldig af. "Ik heb me er een beetje buiten gehouden. Ik zag iedereen stoeien en wilde er vooral geen energie aan verspillen." 

De positiestrijd had beide ploegen met de finale in zicht danig vermoeid. Bart Hoolwerf zette als laatste man van Jumbo-Visma met zes ronden te gaan nog wel een stevige versnelling in, de overgebleven rijders konden hem vrij snel weer terugpakken. Dijkstra was de volgende die het probeerde en hij wist uit de greep van de achtervolgers te blijven. Marc Middelkoop en Tom den Heijer sprintten daarachter om de resterende podiumplaatsen. Luc ter Haar en Bart Hoolwerf werden vierde en vijfde. 

 

"Het gaat super", lacht Dijkstra na de huldiging. "Ik mag zeker niet klagen. Voorgaande wedstrijden gingen ook al goed, maar nu moest het gebeuren. Ik ben blij dat ik het heb laten zien." In de strijd met de grote ploegen staat hij als eenling goed zijn mannetje. "Het is best moeilijk, maar ik heb het voor elkaar kunnen krijgen. Ik zag aan Luc dat hij al een beetje in de verzuring begon te raken. Ik ging voor de zekerheid naar voren voor de afvalling en toen heb ik gas gegeven."

De vrouwenwedstrijd werd gedomineerd door de Friese selectie. Marijke Groenewoud, de winnares van de punten-afvalkoers van vrijdag, viel in een moment van onoplettendheid al vrij vroeg in de finale af. Haar ploeggenote Elisa Dul moest het werk daarna in haar eentje opknappen. Zij strandde op de vierde plaats. Ook Elsemieke van Maaren kon als eenling niet tegen het geweld van de Friese dames op. Zij moest haar meerdere erkennen in Fleur Veen en Maya de Jong, die zorgden voor een een-tweetje. 

Ook dubbelslag voor Dul
Eerder op de dag schreef Elisa Dul de 500 meter op haar naam. Na de overwinning op de 1000 meter van vrijdagavond was het alweer haar tweede zege van het weekend. Bij de eerste baanwedstrijd in Heerenveen wist de rijdster uit Oene ook al beide afstanden te winnen. Zaterdag hield ze in de finale Marijke Groenewoud en Fleur Huls achter zich. Bij de mannen was Rémon Kwant de snelste, voor Jenning de Boo en Kayo Vos. 

Dankzij haar twee overwinningen en een derde plek op de 200 meter staat Dul er uitstekend voor in de tussenstand voor het te winnen EK-ticket. "Met twee gewonnen afstanden heb ik een mooi visitekaartje afgegeven. Nu is het afwachten wat de bondscoach doet", vertelt Dul. Aangezien ze volgende week de 100 meter overslaat is het nog geen gelopen race, denkt ze. 

 

Voor het EK hoopt ze de puntjes nog op de i te kunnen zetten. "Het zijn kleine dingetjes nog. Bij de start en met het inhalen zijn er nog verbeterpuntjes waar ik nu aan ga werken." Het zijn met name de sprintafstanden waar ze hoopt te schitteren. De lange afstanden zijn een training en rijdt ze om te leren. "Het is voor mij gewoon mooi om te racen, dus ik wil zo veel mogelijk rijden en daar leer ik alleen maar van. De focus ligt alleen wel op de 500 en 1000." 

Bekijk hier de uitslagen.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan