Tickets
Shop
Inlineskaten 21 jun 2021

Blijk van Erkenning voor Gé Wijnands: 'Drijvende kracht voor de sport'

Jarenlang was Gé Wijnands als vrijwilliger actief in de schaats- en skeelersport. De Zuid-Hollander vervulde tal van functies: in de organisatie van de Oomssport Skeelercup en bij het Gewest Zuid-Holland van de KNSB. Afgelopen jaar deed hij een stap terug, al zal hij waarschijnlijk nooit helemaal uit de sport verdwijnen. Zaterdag ontving hij uit handen van René de Klein, sectievoorzitter inlineskaten, een Blijk van Erkenning van de KNSB.

Foto : Neeke Smit

De Klein looft Wijnands voor zijn inzet voor het inlineskaten. "Voor het westen van het land is hij een grote drijvende kracht geweest voor de sport. Hij heeft de Oomssport Skeelercup tot een mooie competitie gemaakt en hij is kartrekker van de Jeugdskeelercup. Daarnaast is hij in de winter ook nog heel druk met het marathonschaatsen. En als hij denkt twee tellen niets te doen te hebben, staat hij met zijn camera langs de lijn om foto's te maken die hij vervolgens gratis aan iedereen ter beschikking stelt."

Wijnands nam vorig jaar al afscheid, maar toen kon hij vanwege de coronaregels nog niet echt in het zonnetje gezet worden. Dat hij nu de Blijk van Erkenning ontving van de KNSB deed hem toch wel wat. Zijn relatie met de bond is niet altijd heel innig geweest. "Vorig jaar ontstond een beetje wrijving met de sectie. Dat mag en is niet erg. Daar moet je elkaar over kunnen aanspreken en de discussie moet je kunnen voeren. Maar op het gegeven moment moet het circus door en dat is nu zonder mij."

Tegendraads
Het belangrijkste punt van discussie afgelopen jaar was de invulling van de wedstrijdkalender toen het door versoepelingen van de coronamaatregelen weer mogelijk werd om wedstrijden te organiseren. Daarvoor had Wijnands echter ook al aangegeven het stokje na al die jaren over te willen dragen. Een goede opvolging was er alleen nog niet en dat baarde hem de nodige zorgen. "Het is toch wel een beetje mijn kindje, maar nu ziet het er gelukkig goed uit."

Wijnands is al jarenlang betrokken bij de schaats- en skeelersport in Den Haag en omstreken. In de jaren '90 organiseerde hij voor de lokale ijsverenigingen marathons op De Uithof - 'beetje tegen de draad van de KNSB in' - en gaf hij de sport in de regio een impuls. Met ploegen als Groenehartsport, Peter van Vliet en De Uithof is hij tussen 1991 en 2006 in het marathonschaatsen actief geweest. Met vorig jaar erbij inbegrepen was hij maar liefst zestien jaar actief voor de Oomssport Skeelercup. 

Foto : Neeke Smit

Sectievoorzitter De Klein is dankbaar voor al het werk dat Wijnands in meer dan vijfentwintig jaar heeft verzet. "Hij is kritisch naar ons en naar zichzelf. Maar van iemand die zoveel doet voor de sport kan ik het hebben als hij kritisch is. En hij heeft ook niet altijd ongelijk." Betrokken als hij is, staat Wijnands altijd voor je klaar als je vragen hebt, geeft De Klein aan. "Als je zo lang actief bent zonder dat je kinderen bij de wedstrijden rijden, vind ik dat heel knap. Daar heb ik diep respect voor. Vorig jaar konden we hem vanwege de coronaregels geen passend afscheid geven en dat deed me echt zeer."

Genieten
Na al die jaren doet Wijnands weliswaar een stapje terug, hij zal waarschijnlijk nooit helemaal uit de sport verdwijnen. "Hij zal nog steeds veel voor anderen betekenen, maar wel wat meer op de achtergrond", aldus De Klein. Een van de dingen die Wijnands zal blijven doen is marathonploeg Fortune Coffee. De jonge vrouwenploeg zou afgelopen seizoen voor het eerst in de topdivisie actief zijn, maar zag het seizoen afgelast worden als gevolg van de lockdownmaatregelen van de overheid om het coronavirus te beteugelen. 

Voor de sport hoopt Wijnands dat de KNSB het inlineskaten de komende jaren nog meer gaat omarmen. "Het is jammer dat het in Nederland niet de ontwikkeling doormaakt die je zou willen met een bredere top. Ik hoop dat de KNSB de sport nog meer body zal geven. Maar mijn enige echte droom is dat het inlineskaten olympisch gaat worden." Als die droom in vervulling gaat, zal hij die van de zijlijn gaan beleven. Hij vindt het tijd om het wat rustiger aan te doen. "Ik ben altijd lekker bezig geweest, maar nu ik drie jaar geleden gestopt ben met werken, wilde ik ook van al het andere wat meer afstand nemen. Ik ga nu meer leuke dingen doen en genieten."


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan