Tickets
Shop
Nieuws 27 jun 2021

Angel Daleman mag niet mee naar EK Inlineskaten in Canelas

Angel Daleman (14) mag niet deelnemen aan de Europese kampioenschappen inlineskaten 2021. De KNSB heeft van de EK-organisatie te horen gekregen dat de rijdster van het KNSB Talent Team Zuidwest te jong is om mee te doen aan de wedstrijden die van 18 t/m 25 juli worden verreden in het Portugese Canelas.

Foto : Neeke Smit

Daleman hoort officieel nog tot de categorie kadetten (geboren in 2006 en 2007). Aan het EK nemen naast de senioren alleen junioren A (2003 en 2004) en junioren B (2005 en 2006) deel. In het verleden heeft Nederland vaker rijders meegenomen die nog kadet waren. Nu blijkt dit niet meer toegestaan.

“De reglementen van World Skate Europe waarin dit artikel staat, zijn niet te vinden op het net”, zegt Marcel Scheperkamp, KNSB-disciplinemanager Inlineskaten. “De afgelopen week kregen we het toegestuurd, met de boodschap dat Angel niet mee mag doen. Dat is vreselijk zuur voor haar, want op nationaal niveau hoort ze al tot de besten bij de junioren B.”

Het multitalent uit Leiderdorp, dat ook bij het langebaanschaatsen en shorttrack tot de nationale top in haar leeftijdsklasse behoort, is intussen op de hoogte gesteld. Scheperkamp: “Angel nam het bericht zeer volwassen op, hoe jong ze ook is.” Daleman blijft tot aan het vertrek naar Canelas bij de EK-selectie betrokken en neemt met TeamNL ook deel aan het Radboud International Tournament in Medemblik/Wervershoof (2-4 juli).

Angel zelf is flink teleurgesteld, al koestert ze nog een beetje hoop. “Vreselijk balen dit, want dit zou mijn debuut worden op een internationaal kampioenschap. Ik hoop dat het toch nog goedkomt, het is voor mij pas definitief als het vliegtuig naar Portugal vertrokken is. Mijn motto is ‘never give up’. Als ik straks toch een jaartje moet wachten zou dat echt heel  jammer zijn, want ik voel me er klaar voor. Ik wil nog wel graag zeggen dat ik de KNSB niks kwalijk neem. En volgend jaar sta ik vast en zeker extra gemotiveerd aan de start.”

De KNSB stuurt geen vervangster mee voor Angel Daleman. Dit betekent dat het Nederlandse team 26 inlineskaters telt: 13 vrouwen en 13 mannen. De ploeg reist naar Portugal af onder leiding van de bondscoaches Frank Fiers en Valentina Berga – Belloni. Zij spraken de ambitie uit om in alle categorieën medailles te behalen, maar het wegvallen van Daleman is in dat opzicht een flinke tegenvaller bij de junioren B.

Bij de EK Inlineskaten staan traditiegetrouw eerst de pistewedstrijden op het programma. Daarin worden van 19-21 juli de volgende onderdelen afgewerkt: 200 meter, 500(+D) meter, 1000 meter, puntenafvalkoers, afvalkoers en relay. Na een rustdag (22 juli) gaan de EK verder op de weg met: 100 meter, one lap, puntenkoers, afvalkoers en op de slotdag (25 juli) de marathon.

Meer informatie over het EK vind je op deze speciale pagina van schaatsen.nl. De volledige selectie voor de EK in Canelas vind je hier


Deel dit artikel op
Gerelateerde artikelen
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan