Tickets
Shop
Nieuws 21 jun 2021

Dit zijn de Nederlanders die meedoen aan het EK Inlineskaten in Portugal

De KNSB heeft maandag de selectie geopenbaard die over een krappe maand afreist naar het EK Inlineskaten in Portugal. Het team bestaat uit 27 deelnemers, van de junioren B tot en met de senioren. Het toernooi in Canelas wordt gehouden van 18 tot en met 25 juli.

Foto : Daniël ten Cate

Het Nederlandse team telt 14 vrouwen en 13 mannen. Opvallende namen zijn die van Marijke Groenewoud, wereldkampioene mass start op de schaats, en Elisa Dul. De 22-jarige rijdster kon het afgelopen weekend nog niet in actie komen vanwege een blessure aan haar schouder. Enkele bekende namen die de selectie niet gehaald hebben zijn de gebroeders Schipper, Bianca Roosenboom en Beau Wagemaker. Casper de Gier heeft de lastige keuze gemaakt om het EK over te slaan om met zijn marathonploeg op trainingskamp naar het zomerijs te gaan.

Het Nederlandse team reist naar Portugal af onder leiding van de bondscoaches Frank Fiers en Valentina Berga – Belloni. "Ik ben blij dat we, na een coronajaar zonder internationale wedstrijden, überhaupt een EK kunnen rijden", zegt bondscoach Frank Fiers. "Als team staan we er goed voor, omdat we dit seizoen toch al veel wedstrijden hebben kunnen rijden. We hebben meer kunnen doen dan de concurrentie in de ons omringende landen."

"Het is wel moeilijk in te schatten hoe goed we zijn ten opzichte van het buitenland, na bijna twee jaar zonder internationale wedstrijden", vult collega Valentina Berga – Belloni aan. "Wij zijn streng geweest bij het selecteren en gaan met minder rijders naar het EK dan vorige keer. Maar dat betekent niet dat we minder medailles zullen halen, zeker niet!"

Bij de laatste EK, die van 2019 in het Spaanse Pamplona, bleef de Nederlandse medailleoogst beperkt tot een keer zilver (mannen teamsprint) en eenmaal brons (Casper de Gier, puntenkoers) bij de senioren. Bente Kerkhoff sleepte bij de junioren A de enige gouden medaille voor Nederland in de wacht, op de punten-afvalkoers. Bij de junioren waren ook Marit van Beijnum, Jorian ten Cate, Gijs Kamp en Kayo Vos succesvol met bronzen medailles.

Bondscoach Fiers: "Wij hebben de ambitie om deze keer in alle zes categorieën medailles te behalen, dus zowel bij de senioren als junioren A en B, bij de mannen en de vrouwen. We zijn hoopvol dat we daarin ook zullen slagen, want we gaan met een mooi team naar Canelas."

Bij de EK Inlineskaten staan traditiegetrouw eerst de pistewedstrijden op het programma. Daarin worden de volgende onderdelen afgewerkt: 200 meter, 500 meter, 1000 meter, puntenafvalkoers, afvalkoers en relay. Na een rustdag gaan de EK verder op de weg met: 100 meter, one lap, puntenkoers, afvalkoers en op de slotdag de marathon. Meer informatie is terug te vinden op de speciale toernooipagina.

De Nederlandse selectie voor de EK in Canelas bestaat uit de volgende rijders.

Senioren
Vrouwen
Moniek Klijnstra (alleen weg)
Elisa Dul 
Lianne van Loon
Berber Vonk
Fleur Veen
Elsemieke van Maaren
Marijke Groenewoud (marathon)

Mannen
Rémon Kwant
Glenn Nijenhuis (alleen weg)
Ruurd Dijkstra
Luc ter Haar
Marc Middelkoop
Jordy Harink (marathon)

Junioren A
Vrouwen
Nikki Noordergraaf
Patricia Koot
Lisan van der Linde
 
Mannen
Jenning de Boo
Jorian ten Cate (foto)
Kayo Vos (foto)
Timo Lamme

Junioren B
Vrouwen
Angel Daleman
Sanne Oosterwijk
Marieke de Vries
Rosalie van Vliet
 
Mannen
Bret Groot
Asif Muhammad
Chris Berkhout
Pelle Bolsius


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan