Tickets
Shop
Nieuws 21 jul 2021

Zware crash Fran Vanhoutte overschaduwt slotdag pistetoernooi EK

Het pistetoernooi van de EK Inlineskaten in Portugal is opgeschrikt door een zware valpartij van Fran Vanhoutte. De Belgische kwam in de finale van de 1000 meter voor junioren winnend over de streep, maar klapte hard tegen de grond en stond niet gelijk op.

Foto : Neeke Smit

De nieuwe kampioene was na de crash even buiten bewustzijn. Sharon Hendriks, arts bij de Nederlandse ploeg, stond als toeschouwer naast de baan en schoot snel te hulp. "Ik stond samen met Frank (Fiers, red.) te kijken. Op het gegeven moment gingen ze ervoor staan, dus toen wilde ik wel even weten of er wel een andere arts aanwezig was of dat ik iets kon doen." Een andere arts was er niet, maar Vanhoutte kwam alweer bij en het ergste bloeden was ook al gestopt. 

Indien nodig had Hendriks een infuus kunnen aanbrengen als Vanhoutte teveel bloedverlies zou lijden. "Het was daar alleen niet aanwezig en gelukkig stopte het bloeden. Ze had een grote snee waar veel bloed uit kwam. Gelukkig knapte ze alweer wat op", vertelt Hendriks. Vanhoutte, die op de 1000 meter al haar derde titel van de week won, werd met de ambulance afgevoerd naar het ziekenhuis. Intussen gaat het naar omstandigheden goed met haar, al doen de artsen nog diverse onderzoeken om te kijken wat de exacte schade is. 

De finale bij de junioren A werd ook voor de crash al met het mes tussen de tanden gereden. Vanhoutte en de zilveren medaillewinnares Luisa Maria Gonzalez uit Spanje streden hard om hard voor de eerste plek. Daarbij schuwden beide dames het gebruik van de handen niet. De Nederlandse rijdster in die race, Patricia Koot, keek het vanuit de achterhoede aan. "Er werd veel geduwd en getrokken en ze werden steeds agressiever. Aan het eind deden ze allebei een spagaat, alleen de Spaanse was zo moe dat haar been bleef haken." Gonzalez werd na de wedstrijd gediskwalificeerd. 

De valpartij die volgde kon Koot net aan ontwijken. Ondanks de zware crash wil de Zuid-Hollandse de wedstrijd wel graag terugkijken. "Dat doe ik altijd. Daar leer ik weer van. De halve finale ging ook beter dan de finale. Ik kwam niet meer goed op snelheid en door het duwen en trekken verloor ik veel snelheid. Aan het eind stond ik helemaal geparkeerd achteraan", beschouwt ze de wedstrijd vast na. 

Geen medailles
De Nederlanders stonden bij bijna alle categorieën in de finale. Die finaleplaatsen omzetten in medailles lukte niet. Elisa Dul eindigde bij de senioren op de zesde plaats. Bret Groot en Sanne Oosterwijk wisten bij de junioren B op de vijfde plek te eindigen, de hoogste Nederlandse noteringen op deze afstand. Jenning de Boo werd vooraf de meeste kans op een medaille toegedicht. De 17-jarige rijder wist eerder deze week al zilver en brons te pakken. Op de 1000 meter bleven de medailles echter buiten bereik. In de hectiek van de finale werd De Boo naar achteren gedrukt. Hij eindigde op de zevende plaats. Patricia Koot werd na de diskwalificatie van Gonzalez zevende. 

Rémon Kwant en Marc Middelkoop redden het niet bij de senioren mannen. De twee moesten in dezelfde halve finale van start. Jason Suttels legde de rijders een hoog tempo op in de hoop om Indra Médard met een snelle tijd naar de finale te loodsen. Kwant en Middelkoop hadden moeite met de hoge snelheden en bungelden achteraan de groep. De wedstrijd bleek uiteindelijk niet snel genoeg om de rijders door te laten gaan naar de finale. Luc ter Haar viel af in de voorronde.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan