Tickets
Shop
Nieuws 20 jul 2021

Teleurstelling overheerst na afvalkoers: 'Zonde van de wedstrijd'

De langeafstandrijders treffen het nog niet bij de EK Inlineskaten in Portugal. Voor de tweede dag op rij speelden zij geen rol in de strijd om de medailles. In het geweld tussen sterke ploegen uit onder meer Italië en Frankrijk hadden de Nederlandse senioren het bijzonder lastig. Ruurd Dijkstra was de beste Nederlander.

Foto : Neeke Smit

Het was Diogo Marreiros die na zijn overwinning van maandag opnieuw als winnaar over de streep kwam. Na afloop dankte hij zijn ploeggenoten voor het voorbereidende werk. In de finale kwam hij met een indrukwekkende versnelling voorbij aan Jason Suttels, die tweede werd. De dubbelslag werd door de Portugese ploeg uitgebreid gevierd. Ze stormden massaal naar de uitgang van de piste, waar de winnaar opgevangen werd en op de schouders werd genomen. 

De Nederlandse mannen probeerden zich als blok te mengen in de strijd met de andere teams. Dat bleek al bijzonder lastig. Telkens als ze op wilden schuiven werden ze door de uitwaaierende teams tegen de boarding gedrukt. "Het groeperen was wel ons doel, maar we werden er telkens uitgeknikkerd. Dat is niet normaal", vertelt Dijkstra voordat hij in de bus naar het hotel stapt.

Bij de afvalling maakte de Fries uit Nijeholtwolde naar eigen zeggen een fout. "Nolan Beddiaf blokte mij en daardoor verloor ik snelheid. Patxi Peula zat achter mij en dan weet je dat je eruit ligt." Een verre ereplaats was natuurlijk niet waarvoor het team naar Portugal was gekomen. "Door corona mis ik gewoon wedstrijdritme op dit niveau. Normaal word ik beter door de wedstrijden in Geisingen en Heerde. Ik ben wel een beetje teleurgesteld. Ik ben wel goed, maar kom gewoon tekort."

"Er is een wedstrijd geweest in Madeira, maar toen hadden we kwalificatiewedstrijden. Met corona denk ik ook niet dat je het moet willen om telkens naar het buitenland te gaan. Een plek bij de eerste vijf was het doel. Als het meezat, had ik nu zesde of zevende kunnen worden. De buitenlandse wedstrijden schelen zo vijf plekken."

Valpartij
Bij de vrouwen was er evenmin succes. Elsemieke van Maaren en Fleur Veen werden uitgeschakeld door een valpartij waarbij nog vier andere rijders betrokken waren. Van Maaren kon opnieuw aansluiten. Na de herstart viel Berber Vonk al vrij snel af. Van Maaren was de best geklasseerde Nederlander op de dertiende plek. De titel ging net als op de puntenkoers van vrijdag naar Linda Rossi. De Italiaanse troefde de Franse vrouwen in de slotronde met een fikse versnelling af. 

Van Maaren verliet de baan met een aantal schaafwonden, maar bleef ondanks dat optimistisch. De komende twee dagen heeft ze rust, vrijdag komt ze weer in actie bij de wegwedstrijden. "Jammer, maar later weer een kans", blikt ze nuchter terug. "Ik voel me verder goed en de vijfde plek op de puntenkoers was gewoon prima. Daar kan ik verder mee." Bij Veen viel de schade eveneens mee. Zij had gehoopt meer te kunnen laten zien. "Zo'n val is gewoon zonde van de wedstrijd. Mijn benen voelden slecht na de val, dus toen ben ik gestopt."

Bij de junioren gingen Timo Lamme en Kayo Vos niet van start. Vos moest later die avond nog in actie komen in de finale van de 500 meter, waar hij vierde werd. Sanne Oosterwijk eindigde bij de junioren B als veertiende. Bij de mannen was Bret Groot de beste met een twaalfde plaats. Sanne Oosterwijk zorgde op de lange afstand voor de hoogste notering: zij ging met een zevende plek terug naar huis. 


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan