Tickets
Shop
Nieuws 26 jul 2021

Sverre Lunde Pedersen traint weer na fietsongeluk

Sverre Lunde Pedersen is voorzichtig weer begonnen met trainen nadat hij in mei ernstig gewond raakte bij een fietsongeluk. De 29-jarige Noor moet alles op alles zetten om zich te plaatsen voor de Olympische Spelen in Beijing. "Het wordt een race tegen de klok."

Foto : Sander Chamid

Na de zware val werd Pedersen in allerijl per traumaheli afgevoerd naar het ziekenhuis in Oslo waar hij acht dagen moest blijven en diverse operaties onderging. Fysiek was de schade groot: een scheur in zijn lever, breuken in zijn linkerhand en rechterarm, diverse kneuzingen en schaafwonden. Mentaal kwam de klap mogelijk nog harder aan. "Het ging heel snel. Ik zag de stenen op me afkomen en realiseerde me meteen dat het geen zachte landing zou gaan worden. Ik heb heel veel geluk gehad. Het had allemaal veel slechter kunnen aflopen."

De emotionele terugslag liet niet lang op zich wachten. Pedersen gaf zichzelf de schuld van het ongeluk en vroeg zich hardop af of hij ooit nog op een fiets zou durven stappen. Zeker omdat het in 2019 ook al eens mis ging tijdens een trainingskamp in Inzell. Hij en landgenoot Simen Spieler Nilsen kwamen ten val toen ze met hun sturen in elkaar kwamen te zitten. "Momenteel ben ik fysiek nog niet in staat om te fietsen. Mijn hand en arm zijn nog niet helemaal genezen. Ik durf pas weer de weg op te gaan als ik het stuur goed kan vasthouden en de remmen kan gebruiken. Ik hoop wel dat ik snel het plezier terug vind. Na mijn schaatscarrière wil ik zeker blijven fietsen."

Over die schaatscarrière gesproken. Hoe hoopvol is de Noor over zijn herstel in dit belangrijke Olympische seizoen? De Winterspelen staan immers al over dik een half jaar op de kalender. "Het antwoord op die vraag zal in de komende maanden duidelijk worden. Eén ding is zeker: het zal heel lastig worden om me te plaatsen voor Beijing. Maar de motivatie is goed. Vrijdag stappen we met de Noorse ploeg weer het ijs op in Hamar. Ik ben benieuwd hoe mijn lichaam daarop reageert."

Na het ongeluk moest Sverre Lunde Pedersen wekenlang een nekkraag dragen. Toen die eraf mocht – eerder dan verwacht - kon hij langzaam weer proberen te trainen in een schaatshouding. Wat balansoefeningen, krachttraining, kleine stukjes inlineskaten op de baan. Het simpele werk om de draad weer op te pakken. "Het is heerlijk om na bijna drie maanden weer iets te mogen doen. Om te kunnen trainen en te skaten. De atletenmodus staat weer aan, maar ik zal veel geduld moeten hebben. Het is zwaar. Ik ben snel moe. Ik hoop vanaf nu weer iets op te kunnen bouwen zodat ik op tijd in vorm ben."

Pedersen wil rond Kerst een beeld hebben van zijn kansen om zich te kwalificeren voor Peking. De laatste mogelijkheid om dit te doen is bij de EK Afstanden begin januari In Heerenveen. Bjarne Rykkje, coach van de Noorse allroundploeg, prijst het optimisme van zijn pupil. "Maar eerlijk is eerlijk. Het wordt een race tegen de klok. Überhaupt om Sverre weer op zijn basisniveau te krijgen. Het is goed dat hij er zelf zoveel vertrouwen in heeft. Als hij erin gelooft, dan ben ik net zo positief. Dat probeer ik ook niet af te remmen. Tegelijkertijd moeten we realistisch zijn. Conditie opbouwen zal het probleem niet zijn. Daar hebben we tot februari voor. Fijne coördinatie en kracht, dat is een ander verhaal."

Rykkje is allang blij dat Sverre Lunde Pedersen deze week weer met zijn Noorse teamgenoten het ijs op kan. Daar zag het lange tijd niet naar uit omdat de verwachting was dat hij 12 weken niet in de schaatshouding mocht zitten. Dat herstel verliep voorspoediger waardoor er nu al meer mogelijk is. "Hij gaat elke week vooruit en dat is positief. Sverre’s doel is de olympische 5 kilometer. Daar maken we een plan voor. We gaan alles op alles zetten om dat te halen."


Deel dit artikel op
Gerelateerde artikelen
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan