Tickets
Shop
Nieuws 03 jul 2021

Skeelerclub Oldebroek benoemt Jan Klompmaker tot erelid

Jan Klompmaker (74) is door Skeelerclub Oldebroek benoemd tot erelid. Ruim 38 jaar is hij als fanatiek inlineskater en coach al betrokken bij de club.

Foto : Skeelerclub Oldebroek

Klompmaker weet het nog goed. 38 jaar geleden, op zijn verjaardag, zag hij één van de eerste skeelerwedstrijden die ooit werd verreden. Die wedstrijd vond plaats in Oldebroek. "Ik ga skeeleren," zei hij al gauw bij thuiskomst. 

Hij kocht een paar skeelers en begon te rijden. Toen er geremd moest worden wist Klompmaker niet hoe dat moest. "Ik heb me toen zo in de berm laten vallen," blikt hij terug. 

Zijn eerste trainingen vonden plaats op de Zwarteweg in Oosterwolde, vervolgens op het industrieterrein Kruismaten in Elburg. Toen het daar te druk werd trok de ploeg onder leiding van Hans Speer naar Zwolle. Later werd de nieuwe skeelerbaan in Oldebroek de trainingslocatie. Op woensdag- of zaterdagmiddag trainde Klompmaker onder meer samen met Dries van Wijhe, Henri Ruitenberg en Piet Tukker op de baan.

Wedstrijden
Al gauw nam hij deel aan wedstrijden en zodoende reed hij jarenlang bij de B's en later bij de veteranen. In de beginjaren sprong hij vaak mee in de finale met Dries van Wijhe en zo eindigde hij regelmatig in de top 10. Ook stond hij altijd aan de start van de skeelermarathon in Oldebroek (ruim 25 edities).

Zijn beste prestaties in kampioenschappen zijn een podiumplaats op het NK 2009 en op het ONK Bartlehiem. Verder heeft hij aan alle drie de wedstrijdedities van de skeelerElfstedentocht deelgenomen (1987, 1988 en 1989).

Coach
Toen Skeelerclub Oldebroek ruim twintig jaar geleden op zoek was naar trainers voor de recreanten (volwassenen) werd Klompmaker daarvoor gevraagd. Het trainerschap leerde hij al doende én door de samenwerkingen met Hans Speer en Jan Wiebe Last. 

Naast het lesgeven zorgde hij er in de beginjaren ook voor dat het gras langs de baan werd gemaaid, zodat ook de berm- of grasstop altijd gemakkelijk geoefend kon worden.

De liefde voor de skeelersport is nog volop aanwezig bij Klompmaker. Die liefde brengt hij inmiddels ook over aan zijn kinderen en kleinkinderen. Met zijn zoon André heeft hij deelgenomen aan verschillende wedstrijden in dezelfde wedstrijdcategorie (B’s: 1986 en masters/veteranen: 2011). 

 


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan