Tickets
Shop
Nieuws 25 jul 2021

Nederland ziet harde werken niet beloond, Fransen pakken marathontitels

De afsluitende marathon bij de EK Inlineskaten in Canelas is gewonnen door Marine Lefeuvre en Nolan Beddiaf. De Franse rijders wonnen hun titels in de massasprint. De Nederlandse ploegen deden een poging om weg te raken uit de greep van het peloton, maar slaagden er niet in om een vlucht te forceren.

Foto : Neeke Smit

De Nederlandse dames reden een sterke koers. De wedstrijd bleef lang gesloten, met name omdat de Nederlandse vrouwen aan kop van het peloton het tempo maakten. Ook de andere teams deden een duit in het zakje en zo bleef de wedstrijd lang een optocht over een industrieterrein bij de stad Estarreja. In de tweede helft van de wedstrijd zagen we nog pogingen van Marijke Groenewoud en Elsemieke van Maaren, maar deze pogingen werden vlot geneutraliseerd. 

In de onvermijdelijke massasprint kon de Nederlandse trein niet uit het gedrang raken. Groenewoud werd in de laatste bocht geblokt en kon niet meer naar voren komen. De Duitse ploeg zat uitstekend gepositioneerd en eindigde met drie vrouwen bij de beste vijf. Er stond echter geen maat op Lefeuvre, die overtuigend naar de Europese titel sprintte. Josie Hofmann en Katharina Rumpus uit Duitsland pakten zilver en brons. Lianne van Loon was de beste Nederlandse op de negende plaats. 

Bij de heren stond er geen maat op Beddiaf. De regerend wereldkampioen van Barcelona 2019 hield de Italiaan Daniele di Stefano en uittredend kampioen Felix Rijhnen uit Duitsland in de sprint achter zich. Jordy Harink en Luc ter Haar ondernamen nog een dappere duo-attaque in de slotfase, maar kregen van de sterke blokken uit Italië, Frankrijk en Spanje geen ruimte. De Fransen speelden hun overtalsituatie uitstekend uit door of zelf in de aanval te gaan of alle vluchten terug te pakken. Ze zetten een sprinttrein waar geen maat op stond. Beddiaf werd in een zetel afgeleverd voor de sprint, die hij vervolgens met ruime afstand won. 

Het meest opvallende moment van de wedstrijd kwam op naam van Jason Suttels. De Belg wilde na een van de rotondes op het parcours ontsnappen aan het peloton, maar koos de verkeerde afslag. Het leidde tot de nodige hilariteit langs de kant. Zijn ploeggenoot Indra Médard sloeg zich vol ongeloof voor zijn hoofd. Het peloton hield vervolgens wel korte tijd de benen stil om Suttels de kans te geven weer aan te sluiten aan de kop van de wedstrijd. 


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan