Tickets
Shop
Nieuws 19 jul 2021

Marreiros brengt Portugezen in extase met EK-titel

Nog nooit won een Portugese senior een Europese titel in het inlineskaten. Bij de zesde keer dat de kampioenschappen in het Zuid-Europese land worden gehouden lagen er opnieuw mogelijkheden om een gouden medaille te winnen, maar dan moest wel alles op zijn plek vallen. Uitgerekend bij de eerste de beste mogelijkheid lukte het. Diogo Marreiros kreeg het thuispubliek op de banken met een prachtige overwinning op de punten-afvalkoers.

Foto : Neeke Smit

Marreiros is een bekende inlineskater in Portugal. De 29-jarige man uit Lagos gaat al geruime tijd mee en was ook al eerder dichtbij een Europese titel. Bij de junioren wist hij in 2008 al eens een titel te veroveren, bij de grote meneren stond hij nog nooit op de hoogste trede. Maandag was het dan eindelijk raak. De ervaren Portugees vloog er direct van de start in. Even leek hij de controle over de race kwijt te zijn, toen Felix Rijhnen en Martin Ferrie een ontsnapping opzetten en de punten wegkaapten. Marreiros kwam dankzij het sterke optreden van Jason Suttels nog terug in de wedstrijd en kon op de finish nog de laatste punten pakken om de overwinning veilig te stellen. 

Wat volgde was een oorverdovend kabaal vanaf de tribunes, waar de rest van de ploeg zich had verzameld, maar ook vanaf de bergwand. Daar hadden de echte fans zich verzameld. Op de tribunes waren zij niet meer welkom, nadat de Portugese autoriteiten afgelopen week met de stijgende besmettingscijfers een ultimatum had gesteld. Van achter een hek konden een flink aantal fans het schouwspel toch volgen en Marreiros stelde de aanwezigen niet teleur.

Van de familie van Marreiros was er nauwelijks iemand aanwezig. "Alleen mijn vriendin", zegt hij 's avonds laat als hij net terugkomt van de dopingcontrole. "Het is jammer dat we geen volle tribunes hebben en dat mijn familie er niet is. Maar het is nog steeds in Portugal en dat maakt deze overwinning wel extra speciaal."

Tijdens de wedstrijd kreeg de Portugees eigenlijk niets mee van de gekte op en rond de piste. De 200-meterbaan was zijn domein. Wat daarbuiten gebeurde bestond even niet. "Pas toen ik over de finish kwam zag ik dat ik kampioen was geworden en hoorde ik dat iedereen mijn naam aan het scanderen was. Dat was wel een heel emotioneel moment."

Zijn Europese titel is er een om nooit te vergeten, vertelt Marreiros. Toch heeft hij alweer nieuwe doelen uitgekozen. De afgelopen twee jaar is hij zich stilletjes aan het voorbereiden op een overstap naar het ijs. Voor een goede inlineskater hebben het ijs en de bijbehorende olympische roem altijd een zekere aantrekkingskracht. Zo ook voor Marreiros. "Na het EK ga ik me richten op het ijs. Afgelopen jaar heb ik de World Cup-limieten gereden en dit seizoen wil ik me plaatsen voor de Spelen op de mass start. Dat is mijn grote doel."

Nederland
De Nederlanders konden op de eerste lange afstand van dit Europees Kampioenschap geen vuist maken. Marc Middelkoop kwam al vroeg in de wedstrijd ten val, Ruurd Dijkstra en Luc ter Haar kwamen achteraan te zitten en kwamen vervolgens niet in het spel voor. Bij de vrouwen wist Elsemieke van Maaren een aantal punten te pakken, al speelde ze in het gevecht om de medailles geen rol. Achteraf zag ze genoeg aanknopingspunten om nog verder te kunnen groeien in het toernooi. De titel ging naar de Italiaanse Linda Rossi. 

Bij de junioren B was er een zeer fortuinlijke prestatie van Chris Berkhout. Hij ontsnapte aan een massale valpartij en kon behendig manoeuvreren tussen de juryleden en rijders die met gevaar voor eigen leven op de piste achterbleven. De scheidsrechter liet de wedstrijd niet stoppen en dus kon Berkhout nog de nodige punten oprapen om op de vierde plek te eindigen. Bij de junioren A wisten Patricia Koot en Kayo Vos zich kranig te weren, al was Koot slachtoffer van een valpartij. Vos was na afloop zeer teleurgesteld. Hij kon niet mee in de laatste versnelling en liep als gevolg daarvan een podiumplek mis. In een gelijk aantal punten als de nummer drie eindigde hij als vierde. 

De organisatie van de EK Inlineskaten publiceert geen (online) uitslagen.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan