Tickets
Shop
Nieuws 01 jul 2021

Marathonkalender staat vast, KNSB heeft scenario’s klaarliggen

De marathonschaatsers weten sinds vandaag hoe hun winterseizoen eruit komt te zien. De KNSB heeft donderdag de kalender voor het nieuwe seizoen gepresenteerd. Het seizoen wordt traditiegetrouw afgetrapt op de Jaap Edenbaan in Amsterdam. Daarna kent het seizoen een kenmerkend verloop, al houdt de bond wel rekening met mogelijke aanpassingen als het coronavirus opnieuw de kop opsteekt.

Foto : Hidde Muije

Het voorbije jaar heeft het marathonschaatsen flink wat klappen moeten incasseren. Waar tot vlak voor het seizoen alles gewoon van start leek te kunnen gaan, werd later het gehele seizoen geschrapt als gevolg van de lockdownmaatregelen om het coronavirus te beteugelen. Zelfs een flinke vorstperiode in februari kon de autoriteiten niet op andere gedachten brengen. Als in oktober het nieuwe seizoen begint is het daardoor al meer dan 600 dagen geleden dat de KNSB een marathonwedstrijd heeft georganiseerd.

De marathonachterban uitte de afgelopen maanden haar zorgen over de invloed van een nieuwe corona-uitbraak op het nieuwe seizoen. Na veelvuldig overleg met de ploegen en rijders is een deel van de vragen beantwoord. Het afgelopen seizoen is geschiedenis en er is vooral vooruitgekeken, vertelt disciplinemanager Willem Hut. "In de verschillende werkgroepen zijn vragen gesteld en we hebben gekeken naar oplossingen. Daarnaast hebben we vooral een goede discussie over de langetermijnstrategie gevoerd."

Voor het nieuwe seizoen heeft de KNSB in samenwerking met NOC*NSF hard gewerkt om eenzelfde situatie als vorig jaar te voorkomen. Voor nu zijn er geen wijzigingen nodig, maar er liggen verschillende scenario’s klaar om de wedstrijdkalender aan te passen als nieuwe maatregelen ervoor zorgen dat wedstrijden niet door kunnen gaan. Technisch directeur Remy de Wit: “Er is nooit honderd procent garantie dat alles door kan gaan, maar we zijn wel klaar voor een ‘coronacompetitie’. We hebben intussen veel ervaring met allerlei soorten coronaprotocollen, variërend van licht tot heel zwaar. Indien nodig kunnen we de competitie aanpassen.”

 

Het doel van de verschillende scenario’s is ervoor te zorgen dat in ieder geval de wedstrijden van de topdivisies doorgaan. Gedacht kan worden aan topsportwedstrijden gelijk aan het inlineskaten dit voorjaar. Harde toezeggingen van het ministerie en NOC*NSF heeft de KNSB niet, maar met de opgedane ervaring is het vertrouwen hoog.

Vertrouwd seizoen
Als het coronavirus niet opnieuw roet in het eten gooit is de kalenderopzet voor de marathonschaatsers erg vertrouwd. Na de openingswedstrijd in Amsterdam volgen marathons in Enschede, Heerenveen, Haarlem, Hoorn en Tilburg. Het eerste weekend van december is vervolgens het strijdtoneel van de Trachitol Trophy. Dit is een week later dan de afgelopen seizoenen gebruikelijk was. Sinds de invoering van de kunstijsvierdaagse werd na afloop een rustweek ingelast die vaak gebruik werd om nog een (buitenlands) trainingskamp in te plannen. Die rustweek vervalt nu en is na het NK ingelast. Voor Kerst wordt er nog gereden in Deventer en Breda, waar ook het NK Masters is.

Nieuwjaarsdag is de dag dat zoals inmiddels gebruikelijk het NK Marathon op de agenda staat. Alkmaar is de plek waar Gary Hekman en Irene Schouten hun titels verdedigen en waar ook voor het eerst een titel voor vrouwen neo-senioren op het spel staat. Op 15 januari wordt de competitie hervat in Heerenveen, met voor de natuurijswedstrijden op de Weissensee ook nog een wedstrijd in Eindhoven. Het Weissensee-programma is traditioneel, met de toevoeging van het ONK voor Masters en C-rijders op de eerste wedstrijddag.

Na de trip naar Oostenrijk staan in eigen land de wedstrijden in Groningen en Den Haag op de planning. In Groningen wordt ook het NK Jeugdmarathon georganiseerd. Eind februari staan de drie wedstrijden in het Zweedse Luleå gepland. Na terugkomst in Nederland zijn er nog twee wedstrijden. De Vechtsebanen in Utrecht is op 5 maart gastheer van de negentiende competitiewedstrijd, voordat op 12 maart het seizoen in Leeuwarden afgesloten wordt.

Competitieopzet
In het aankomende seizoen blijven de natuurijscompetitie en de kunstijscompetitie van elkaar gescheiden. Bij het presenteren van de conceptkalender maakte de KNSB nog plannen bekend om deze samen te voegen, zodat het marathonschaatsen als sport duidelijker geprofileerd kon worden. "Het zijn dezelfde deelnemers, dus je zou het kunnen zien als een Tour de France met verschillende soorten etappes. Ik verwacht een duidelijkere rode draad in het seizoen", zei competitieleider Willem Hut in april nog. 

Nu is duidelijk dat deze plannen voorlopig nog niet doorgevoerd gaan worden. Het betekent dat de competitie uit een totaal van veertien cupwedstrijden en zes Grand Prix-wedstrijden bestaat, met daarnaast de Trachitol Trophy als losse vierdaagse wedstrijd en de NK’s op kunstijs en natuurijs. Eventueel Nederlands natuurijs wordt ook als losse competitie gezien.

De driedaagse wedstrijdreeks die oorspronkelijk voor augustus gepland stond is wegens gebrek aan interesse afgelast. Bij wijze van proef waren deze wedstrijden voorgesteld bij de marathonteams om ze al enig wedstrijdritme te bieden. Veel rijders en ploegen zijn deze zomer echter al van start gegaan bij een van de inlinemarathons.

De wedstrijden worden binnenkort ook toegevoegd aan de kalender op schaatsen.nl/kalender.


Deel dit artikel op
Gerelateerde artikelen
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan