Tickets
Shop
Nieuws 11 jul 2021

Esmee Visser begint gretig aan olympisch seizoen: 'Voel me weer Esmee op het ijs'

"Ik kan wel zeggen dat het afgelopen jaar de moeilijkste tijd uit mijn leven is geweest", zegt Esmee Visser als ze nog één keer terugblikt op vorig seizoen. Visser was overtraind, miste de belangrijke wedstrijden en moest een stap terug doen om te kunnen herstellen. De laatste fase van het herstel is nu ingezet en sinds deze week staat ze weer op het ijs. “Ik voel me weer veel meer Esmee en ben gretig,” zegt ze.

Foto : Sander Chamid

Met Team IKO bouwde ze de afgelopen maanden richting haar terugkeer op het ijs. “Vorige week hadden we nog een trainingskamp in Limburg waar we veel hebben gefietst. Toen begon ik me er echt weer klaar voor te voelen, vooral ook omdat ik heel benieuwd was naar hoe het op het ijs zou gaan.”

Ze was opgelucht toen ze afgelopen week na de eerste training in Thialf het ijs afstapte. “Ik voel me weer veel meer Esmee op het ijs. Na de eerste paar minuten zagen de trainers dat al. Ik ben blij dat ik weer zo’n lekker gevoel kan hebben. Dat maakt me gretig.”

Fysieke problemen
Hoe anders was dat afgelopen winter, toen Visser te maken kreeg met fysieke problemen. Ze kreeg van haar lichaam allerlei signalen dat ze tijdens de training de grens was overgegaan. Het lekkere gevoel op het ijs, wat ze inmiddels weer gevonden heeft, ontbrak. “Ik reed niet lekker in de rondte, zat er niet lekker in qua emoties. Hoeveel ik ook deed of trainde, het wilde niet. Ik gaf alles, maar ging niet harder. Het valt tegen als je van je lichaam te horen krijgt dat hij het niet aankan.”

Visser was overtraind en haar lichaam had een ‘reset’ nodig. “De laatste jaren ging ik altijd maar door. Daardoor was ik misschien wel gewend geraakt aan een wat minder gevoel. Dat gevoel had ik mezelf eigen gemaakt. Mijn lichaam had eigenlijk maar één staat.”

Ze omschrijft het als een uitgevlakt gevoel, eentje met weinig emotie. “Niets lukte meer. Als perfectionist en iemand die altijd doorzet is zoiets moeilijk. Nu pas merk ik dat het ook anders kan. Ik zit weer op de goede weg, heb de energie terug en begin steeds sterker te worden.”

Uit de sleur
De afgelopen maanden werkte Visser met het team om haar heen hard aan haar herstel, zowel fysiek als mentaal. “Het is een lang proces om uit die sleur te komen. Topschaatser zijn gaat niet in de koude kleren zitten. Je staat ermee op en gaat ermee naar bed. Dat is wanneer het goed gaat, maar zeker ook ten tijde van blessures of overtraindheid.”

Stapje voor stapje moest ze weer terug naar de kern, moest ze leren ontdekken wat voor haar belangrijk was bij het uitoefenen van haar beroep, haar passie: het schaatsen. “Natuurlijk heb ik twijfels gehad. Het afgelopen jaar is de moeilijkste tijd uit mijn leven geweest. Maar aan stoppen heb ik nooit gedacht. Ik wilde laten zien dat ik dit kon overwinnen en sterker terug kon komen. Het maakt me gretig om mensen te laten zien dat ik er nog ben, dat ik het nog kan,” zegt Visser.

Levenslessen
Nu ze terugblikt durft ze wel te zeggen dat het misschien wel op het juiste moment gebeurd is. “Natuurlijk is het niet leuk, maar het is wel een hele waardevolle tijd geweest. Een tijd waarin ik veel levenslessen heb geleerd. Ik ben blij dat het nu is gebeurd. Wat ik allemaal heb geleerd? Dat is niet normaal veel om op te noemen,” lacht ze.

De belangrijkste les klinkt wellicht als de makkelijkste: het leren luisteren naar haar eigen lichaam. “Daarvoor voelde en luisterde ik niet goed. Mijn lichaam en hoofd waren misschien wel twee verschillende dingen. Ik dacht altijd ‘ik moet dit aankunnen en ik kan dit aan.’ Daarom bleef ik altijd maar doorgaan. Dat ging tot lange tijd heel goed.”

Tot het lichaam begon te protesteren. “Mijn lichaam trok zich terug toen bleek dat ik te ver was gegaan. Dat was voor mij een pijnlijk moment. Ik wist niet wat er gebeurde.” Visser deed noodgedwongen een stap terug en ging op ontdekkingstocht. “Dat is wel een gevalletje van ‘trial en error’ geweest,” zegt ze. “Het duurt wel een tijdje om de signalen goed te herkennen. Je lichaam is bovendien terughoudender en dat zorgt ook wel voor een uitdaging. Want wat gebeurt er als ik all-out ga? Dat moet ik nog meemaken.”

Tweede Spelen
Het feit dat ze de zomer goed is doorgekomen geeft Visser in ieder geval vertrouwen. “Het gaat elke week beter. Ik ga alles geven dit seizoen en zie wel waar het schip strandt.” Natuurlijk zit een tweede olympische deelname in haar hoofd. “Het zou heel gaaf zijn als ik die aan mijn lijstje kan toevoegen na het pad dat ik bewandeld heb. Dat zou ik heel knap vinden.”

De regerend olympisch kampioene ziet zichzelf echter niet meer als de grote favoriet. “Ik leg mezelf al genoeg druk op, maak mezelf veel wijs. Wil mezelf weer laten zien. Ik vind het alleen maar cool dat ik straks mijn titel kan gaan verdedigen,” besluit ze.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan