Tickets
Shop
Nieuws 10 jul 2021

Berga en Ariëns op de weg terug na blessureleed: 'Bouwen het rustig op'

Het is een bijzondere week voor Ingmar Berga en Crispijn Ariëns. Na rottige valpartijen met de fiets kampten de twee met de gevolgen: een whiplash en een hersenschudding. Deze week ervoeren de twee ervaren rotten weer het gevoel topsporter te zijn. Ariëns deed mee aan de Free-Wheel Inline Cup in Staphorst, Berga trainde weer met zijn ploeg op het zomerijs in Thialf.

Foto : Neeke Smit

Berga liep zijn blessure al vroeg in het voorjaar op. Bij een fietsritje in maart gleed zijn achterwiel weg toen hij door een plas reed. Hij verloor de controle over de fiets en kwam ten val. In de dagen na de val trainde Berga in eerste instantie gewoon door, alleen de pijn werd steeds erger. "Telkens na de training kreeg ik een reactie. Na een half uur skeeleren had ik soms wel vijf dagen last." Na twee weken neemt hij een besluit: eerst volledig herstellen. Dat is nu ruim acht weken geleden. 

In de eerste week op het zomerijs van Thialf kan Berga eindelijk weer aansluiten bij zijn marathonploeg. Na het inrijden laat hij de Jumbo-Vismatrein echter gaan. Zelf rijdt hij nog een aantal rondes, maar het volledige trainingsschema volgt hij nog niet. In overleg met trainster Diane Valkenburg doet hij het ook de rest van de week nog rustig aan. 

"Als je telkens een stap terug moet doen schiet het ook niet op", stelt Berga. "Ik had heel veel zin om weer wedstrijden te skeeleren en het ging ook lekker in het begin van het seizoen. Ik was er klaar voor en dan krijg je dit." Terwijl zijn ploeggenoten in de skeelermarathons de successen aaneenregen, moest Berga de afgelopen wedstrijden thuis vanaf de bank volgen. 

Haast tegelijk met Berga kende ook Crispijn Ariëns een ongelukkige valpartij met de fiets. De Heerdenaar knalde door de ruit van een auto, waarvan de bestuurder de marathonrijder niet had opgemerkt. Ariëns baalde flink, want hij had veel zin om aan de slag te gaan bij zijn nieuwe ploeg AB Vakwerk. Zijn herstel ging aanvankelijk moeizaam: bijna drie maanden stond hij langs de kant. De laatste weken ging hij echter met sprongen vooruit. Bij het laatste weekend van inlineskatewedstrijden in Heerde overwoog hij zelfs al van start te gaan op de marathon. Pas de dag van tevoren meldde hij zich alsnog af. 

Rentree
Afgelopen week was daar dan toch de rentree. Bij de Free-Wheel Inline Cup op woensdag maakte Ariëns er direct een zware wedstrijd van. "Er was een mooi groepje weg en iedereen vond het wel prima. Toen heb ik het nog even dichtgereden. Het was een pittig avondje", lacht hij. Ariëns bemoeide zich daarop niet met de eindsprint, die nipt gewonnen werd door Christian Haasjes. Ariëns eindigde op de elfde plaats. 

Wat hem vooral goed heeft gedaan is om na lange tijd eindelijk het spelletje van de wedstrijd weer eens gevoeld te hebben. "Je ziet gewoon dat je ploeggenoten en de andere rijders in het peloton qua fitheid wel verder zijn dan ik. Ik merk wel dat het met flinke stappen vooruit gaat. Ook de afgelopen dagen na de wedstrijd heb ik weer gewoon kunnen trainen", zegt hij zaterdag.

Na zijn succesvolle rentree richt Ariëns zich nu op het ONK in Hallum. Hij heeft nog even de tijd, want die wedstrijd wordt pas verreden op 21 augustus. "Het is wel nog even afwachten hoe het loopt de komende weken. Ik ben al lang blij dat ik weer mee kan doen. Eerst is het puur opbouwen en fitter worden. De wedstrijden die nu komen staan daar ook in het teken van. Natuurlijk rijd ik altijd wel voor de winst, maar dat kan iets te vroeg komen. Hallum ligt nog net wat verder weg."

Voor Berga is het moment om wedstrijden te rijden nog niet aangebroken. De Drent is er nuchter onder. "Je kan niks anders doen dan wachten tot het over gaat. We bouwen het rustig op. Eerst volledig herstellen en dan kijken we wel verder." Ariëns wenst zijn tegenstrever sterkte met zijn herstel. "We hadden dezelfde klachten en hebben ook wel wat contact gehad de laatste tijd. Ik hoop dat hij over een paar weken ook weer volledig zijn ding kan doen. Voor een topsporter is het vervelend als je niet kunt doen wat je het allerleukst vindt."

Free-Wheel
De eerste wedstrijd in de Free-Wheel Inline Cup werd gewonnen door Christian Haasjes. De Staphorster was op zijn eigen trainingsparcours in de eindsprint Kevin van der Horst met slechts een duizendste van een seconde te snel af. Ronald Haasjes eindigde op de derde plaats. Bij de vrouwen ging de overwinning naar Lisanne Buurman. In de kleuren van Palet Vastgoedonderhoud kwam zij na bijna veertig minuten koers als winnares over de streep. Gerline Crediet en Maya de Jong flankeerden Buurman op het podium. 

 


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan