Tickets
Shop
Nieuws 21 jan 2021

Wat moet je weten over het EK Shorttrack?

De shorttrackers moesten bijna een jaar geduld hebben, maar dit weekeinde staat eindelijk de eerste serieuze internationale krachtmeting op het programma. Lees hier alles over het Europees kampioenschap in Gdansk.

Foto : Soenar Chamid

Historie
Het eerste Europees kampioenschap werd gehouden in 1997. Op de 500, 1000 en 1500 meter verdienen de shorttrackers tijdens dit toernooi punten, waarna de top-8 elkaar treft in de superfinale over 3000 meter. Op basis van de behaalde punten wordt daarna een eindklassement opgemaakt. Naast de individuele titels per afstand en allround worden er ook medailles verdeeld op de relay, waar de vrouwen drie kilometer en de mannen vijf kilometer rijden.

Het is de eerste keer dat het Europees kampioenschap in de Poolse havenstad Gdansk wordt gehouden. Nederland is vijf keer gastland geweest: in Den Haag (2001), Zoetermeer (2004), Heerenveen (2011) en Dordrecht (2015 en 2019).

De eerste en de meeste titels
In het Zweedse Malmö werden de titels bij de mannen en vrouwen in 1997 bemachtigd door twee Italiaanse shorttrackers: Fabio Carta en Marinella Canclini. Aflossingsgoud werd er gewonnen door de teams van het Verenigd Koninkrijk en Italië. Maar er waren ook medailles voor Nederland, namelijk zilver voor Ellen Wiegers en zilver voor de mannen op de relay. 

Bij de heren staat met zeven titels de Italiaan Fabio Carta bovenaan de lijst. Sjinkie Knegt staat met drie titels op plaats drie. Bij de dames gaat het ook om zeven titels, deze werden gewonnen door de Bulgaarse Evgenja Radanova en de Italiaanse Arianna Fontana. Suzanne Schulting veroverde vorig jaar haar tweede allroundtitel, Jorien ter Mors heeft één titel op haar naam staan.

Titelverdedigers en kanshebbers
Bij de vrouwen verdedigt Suzanne Schulting dus de Europese allroundtitel die zij vorig seizoen prolongeerde in het Hongaarse Debrecen. De 23-jarige Friezin won een jaar geleden goud op de 1500, 500 en 1000 meter en was voor de superfinale al zeker van haar tweede titel. Schulting zal gebrand zijn om een hattrick te scoren. De Nederlands afstands- en allroundkampioene ziet, naast haar ploeggenoten Xandra Velzeboer en Selma Poutsma, ook Martina Valcepina, Natalia Maliszewska, Sofia Prosvirnova en Ekaterina Efremenkova als voornaamste concurrenten. 

Bij de mannen kan het wederom een Hongaarse broederstrijd worden tussen titelverdediger Shaoang en Shaolin Sandor Liu. Met slechts twee punten verschil nam Shaoang vorig jaar de titel over van zijn oudere broer. Voor thuispubliek won Shaoang de 1500 meter en ging de overwinning op de 500 en 1000 meter naar Shaolin Sandor. De Rus Semen Elistratov werd derde in de eindrangschikking. 

Namens Nederland is Sjinkie Knegt de outsider, wat kan hij laten zien op zijn eerste EK sinds 2018? Itzhak de Laat, vorig seizoen net vierde in het eindklassement, wil dit jaar podium rijden. Hij pakte in Debrecen zilver op de 1500 meter. Dylan Hoogerwerf is de derde individuele rijder, de Nederlands allroundkampioen kwam afgelopen EK alleen op de relay in actie. Ook Stijn Desmet en Vladislav Bykanov, die beiden meetrainen met de Nederlandse ploeg, moeten in de gaten worden gehouden. 

In Gdansk ontbreekt de volledige Britse ploeg, met onder anderen Elise Christie, en Arianna Fontana heeft zich op eigen initiatief teruggetrokken. De nummer twee van het afgelopen EK richt zich op het WK in Dordrecht. Op de relay verdedigen respectievelijk de Nederlandse vrouwen en de Russische mannen hun titel. Dit seizoen staat de gemengde aflossing niet op het programma. 

Wat valt er te verdienen?
Naast Europese titels staan er voor de Nederlanders ook startbewijzen voor het WK in Dordrecht op het spel. Er zijn drie individuele plekken per sekse, die worden vergeven aan de rijder(s) in de top-3 van het allroundklassement en de rijder(s) met een top-3-notering op de individuele afstanden. De (eventuele) overige individuele rijders en reserves worden aangewezen door de selectiecommissie. Hetzelfde geldt voor het aanvullen van de relayploeg. 

Regels, regels, regels…
Met vier of meer rijders in de baan kunnen incidenten de uitslag flink beïnvloeden. Dan is het aan de scheidsrechters om in te grijpen. De hoofdscheidsrechter kan na de race via het video-replaysysteem een actie beoordelen. Het bewust hinderen of blokkeren van een andere rijder wordt bestraft met een penalty (diskwalificatie). Een rijder die in kansrijke positie wordt gehinderd, kan worden toegevoegd aan de volgende ronde (advancement). Sinds 2019 zijn er codes opgesteld voor alle overtredingen en worden de beelden getoond op de schermen, zodat deze duidelijker zijn voor de scheidsrechters en het publiek. Alle codes zijn hier te vinden.

Er is één valse start toegestaan per rit. Bij een tweede valse start volgt een penalty, hetzelfde geldt voor een eventuele derde valse start enzovoorts. De race kan worden teruggefloten wanneer er in de eerste bocht na de start een valpartij plaatsvindt. Er volgt dan een herstart. De race kan vervolgens op elk moment stil worden gelegd door de scheidsrechters, bijvoorbeeld als er iemand op een gevaarlijke plek blijft liggen na een val. Ook dan kan er nog een herstart plaatsvinden.

Programma en uitzendtijden 
De kwalificaties zijn te zien op het YouTube-kanaal van de ISU. Het hoofdprogramma op zaterdag en zondag is rechtstreeks te volgen bij de NOS, op radio, televisie en online via nos.nl en de nos-app. Zaterdag (vanaf 12.55 uur) en zondag (vanaf 13.10 uur) wordt het EK Shorttrack live uitgezonden op NPO1 en NPO Radio 1. Bekijk hier de meest actuele informatie over het EK. Het belooft een heerlijk shorttrackweekend te worden, dus #blijfthuis en #kijkschaatsen. 

Neem voor meer leuke feitjes eens een kijkje op onze pagina Historie & Statistiek.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan