Tickets
Nieuws 23 jan 2021

Stroetinga en Schouten winnen mass start: 'Hoefde op minder personen te letten'

Irene Schouten en Arjan Stroetinga hebben de eerste internationale mass start van het seizoen op hun naam geschreven. De rijders van Team Zaanlander waren bij de World Cup in Heerenveen de snelste in de eindsprint en gaven daarmee een goed signaal af aan bondscoach Jan Coopmans. "Meer dan dit kan ik niet doen."

Foto : Sander Chamid

Groenewoud en Schouten waren gedurende de volledige zestien ronden in controle. De twee Nederlandse rijders kwamen geen moment in de problemen en nestelden zich achter de Canadese dames op de derde en vierde plek in het pelotonnetje. Met nog enkele ronden te gaan nam Groenewoud het van hen over en voerde ze de snelheid langzaam maar zeker op. Schouten zat in een uitstekende uitgangspositie en ondanks dat Blondin nog even aandrong, sprintte de Andijkse onbedreigd naar de overwinning.

Ten opzichte van andere jaren is de mass start in de schaatsbubbel misschien wel het meest veranderd. De afwezigheid van de Koreanen, Chinezen en Japanners heeft direct een impact op de dynamiek in het peloton. "Normaal gesproken spelen zij een belangrijke rol, al helemaal in de sprint. Je hoeft op minder personen te letten." Dat betekende wel dat Groenewoud en Schouten veel meer in de gaten werden gehouden werden door de concurrentie. "Dat is wel minder leuk voor het spelletje."

 

Hoewel Groenewoud en Schouten al een aantal jaar bij elkaar in de ploeg zitten, hadden ze nog nooit samen een internationale mass start gereden. Met een gouden en bronzen plak kon hun eerste optreden een succes genoemd worden. Volgende week rijdt Schouten met haar vertrouwde mass startpartner Melissa Wijfje. "Of ik een voorkeur heb? Nee, en ik ga er ook niet over, dat doet de bondscoach. Ik ben wel benieuwd wie hij uiteindelijk gaat selecteren!"

Stroetinga: 'Meer dan dit kan ik niet doen'
Bij de mannen was er succes voor Arjan Stroetinga. De 39-jarige Fries maakte het werk van ploeggenoot Jorrit Bergsma bekwaam af en hield Livio Wenger en Bart Swings in de eindsprint ruim achter zich. Voor de rijder van Team Zaanlander was het zijn vijfde World Cup-overwinning op dit onderdeel en de eerste sinds 13 december 2015. "Ik wist dat het met de vorm goed zat en als je de kans krijgt om te rijden, wil je het beste van jezelf laten zien", aldus Stroetinga.

De routinier hoopte op een harde koers en die kwam er. Mede door een late demarrage van Bergsma moesten de concurrenten alle zeilen bijzetten om de stayer te achterhalen. Toen Bergsma uiteindelijk gegrepen werd, moest een eindsprint gaan bepalen wie er met de overwinning vandoor zou gaan. Stroetinga ging in de laatste bocht buitenom bij Swings en sprintte op het laatste rechte stuk soeverein naar de zege. 

"Of ik mijzelf hiermee in de WK-selectie heb gereden? Dat weet ik niet, maar ik heb in ieder geval mijn best gedaan. Meer kan ik niet doen", reageert Stroetinga nuchter. Dat Victor Ramler volgende week de mass start met Bergsma rijdt, vindt de Fries niet zo erg. "Ik denk dat het alleen maar goed is om jonge jongens ervaring te laten opdoen. Natuurlijk wil ik het liefst zelf rijden, maar ik rijd liever het WK dan een World Cup."

Stroetinga, die vanwege de afgelasting van de marathons zijn hoop heeft gevestigd op de mass starts, moet zich de komende weken in de bubbel zien te vermaken. "Ik ben niet zo'n fan van de bubbel en het thuisfront vindt het ook niet zo leuk. Maar ja, het hoort er nou eenmaal bij, het zijn de enige races die ik dit seizoen kan rijden. Ik zei al tegen m'n vrouw aan de telefoon: ik zit niet voor niets vier weken in de bubbel, dus dan ga ik er ook alles aan doen om zo hard mogelijk te rijden. Vandaag heb ik dat in ieder geval laten zien!"


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan