Tickets
Shop
Nieuws 30 jan 2021

Schouten wint zwaarbevochten mass start: 'Goed dat ze ingrijpen'

Voor de tweede week op rij heeft Irene Schouten een wereldbekerwedstrijd over de mass start gewonnen. De West-Friese schaatsster won na zestien ronden de eindsprint van het peloton. Die overwinning kwam echter niet vanzelf. Na afloop diskwalificeerde de jury zowel Valerie Maltais als Francesca Lollobrigida, die als derde over de streep kwam.

Foto : Sander Chamid

Met name Lollobrigida vertrok met veel misbaar van het middenterrein. De Italiaanse coaches gingen nog in discussie met de scheidsrechter, maar de uitslag werd niet meer gewijzigd. De Canadese en Italiaanse werden wegens overmatig gebruik van de handen uit de uitslag geschrapt. In de korte tijd dat de officiële uitslag op zich liet wachten, was Schouten al vrij zeker van haar zaak. "Volgens mij deed ik zelf niet heel veel verkeerd, dus ik dacht wel dat ik hem had."

Daarbij doelde Schouten uiteraard op het vele duwen en trekken dat tijdens de koers plaatsvond. Normaal gesproken wordt er niet of nauwelijks ingegrepen door de jury, nu was het tegendeel het geval. Dat feit kon Schoutens goedkeuring in ieder geval wegdragen. "Het is goed dat ze ingrijpen. Ik werd nu wel aardig beetgenomen. Ik vond altijd al dat de ISU wel wat strenger mocht zijn en gelukkig hebben ze nu ingegrepen bij de mensen die meer met hun handen schaatsen dan met hun benen."

 

Ook Blondin, die in de laatste meters Schouten nog voorbij zag komen, vond het goed dat er door de scheidsrechter van dienst grenzen werden gesteld, zelfs al werd haar ploeggenote kind van de rekening. "Elke wedstrijd werd het slechter en slechter. Dit geeft iedereen het gevoel dat ze misschien een stapje terug moeten doen in hun agressiviteit. Het was misschien ook wel een juiste beslissing om Val te diskwalificeren."

Als voormalig shorttrackster kan Blondin het spelletje van de mass start ook bekoren. Het is het soms fysieke aspect en het vechten om je plekje ingebed in een langebaanwedstrijd. "Ik heb een vechtersmentaliteit. Als iemand mij een duw geeft, duw ik terug. Het motiveert mij ook en zorgt voor spanning. In de tweede ronde zat ik schouder aan schouder met een van de Italiaanse meiden en toen had ik oogcontact met Remmelt (Eldering, haar coach, red.). Op dat moment had ik een hele grote smile op mijn gezicht", lacht ze. 

Met haar tweede plek kon Blondin niet ontevreden zijn. Ondanks de bijzondere voorbereiding die de Canadese ploeg had gehad dankzij de coronabeperkingen en de kapotte ijsbaan in Calgary, is ze blij met haar niveau. "We hebben weinig geschaatst de afgelopen maanden, dus ik ben nog niet zo gewend aan de topsnelheid. Op het laatste stuk was ik iets te enthousiast en raakte ik een beetje uit balans. Gezien de omstandigheden is dat niet meer dan normaal."

De andere Nederlandse vrouw aan de start, Melissa Wijfje, trok de eindsprint met nog twee ronden te gaan aan. Ze kreeg even een gaatje, maar werd vervolgens nog overvleugeld. De rijdster van Team IKO eindigde op de vijfde plaats. 


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan