Tickets
Shop
Nieuws 31 jan 2021

Roest zet zegereeks op 5000 meter voort: 'Het kan nog beter'

Met een tijd van 6.05,96 heeft Patrick Roest voor de achtste keer in zijn carrière een wereldbekerwedstrijd over 5000 meter gewonnen. Met de tweede tijd ooit in Thialf hield hij Nils van der Poel en Sergey Trofimov achter zich.

Foto : Sander Chamid

"Ik voelde me niet zo goed als dat ik me vorige week voelde", vertelde Roest na afloop van de race. Het zegt veel over de vorm van de 25-jarige schaatser, die nog geen seconde verwijderd was van zijn bijzondere baanrecord van vorige week. Of hij met deze twee tijden een nieuw en verhoogd basisniveau heeft gezet, durft hij nog niet te zeggen. "Het blijven toch lastige tijden om even zo te schaatsen."

De afgelopen twee weken heeft de allrounder tussen de wereldbekers door met zijn ploeg Team Jumbo-Visma hard doorgetraind. Het einddoel ligt immers pas over twee weken bij de WK Afstanden. Roest verwacht dat het bij die wedstrijd nog wel eens harder zou kunnen gaan. "Ik heb er vertrouwen in dat het sneller kan. Ik voel me nu niet honderd procent en niet zo goed als vorige week. Het kan nog beter." 

Als Roest het over twee weken opnieuw kan laten zien, zou hij zijn eerste wereldtitel veroveren. Voor die wedstrijd is hij met zijn staat van dienst net als de afgelopen jaren topfavoriet, toch houdt hij rekening met een aantal sterke concurrenten, onder wie de Zweed Van der Poel. "Hij verbaast iedereen iedere week, dus ik ben benieuwd wat hij over twee weken laat zien en welke tijd hij dan weer gaat rijden." Ook de Rus Trofimov en zijn eigen ploeggenoot Sven Kramer, die zondag als vierde eindigde, vlakt hij niet uit. 

 

Met ook de 1500 meter en de 10.000 meter op zijn programma beloven de WK Afstanden een druk weekend te worden voor de Lekkerkerker, die waarschijnlijk ook nog zijn opwachting zal maken op de ploegenachtervolging. In aanloop naar de WK heeft hij dat onderdeel nog niet in wedstrijdverband gereden, toch gaat hij er wel van uit dat hij samen met zijn ploeggenoten van start zal gaan. 

"Het is een bewuste keuze geweest om dit jaar niet teveel te rijden en ook dit weekend koos ik voor de 1500 en de 5000 meter. Daar geniet ik meer van en die vind ik mooier om te rijden." Een bij-onderdeel wil hij de ploegenachtervolging niet noemen, toch richt hij zich meer op de individuele afstanden. "Op de 5000 meter sta ik de laatste jaren er het beste voor, maar het is me nog niet gelukt om de wereldtitel te halen. Daar focus ik me honderd procent op."


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan