Tickets
Shop
Nieuws 16 jan 2021

Roest: 'Soms heb je iets nodig om scherp te blijven'

Patrick Roest is de jacht op zijn eerste Europese allroundtitel goed begonnen. Na een tweede plek op de 500 meter greep de 25-jarige rijder van Team Jumbo-Visma de macht in het klassement na een sterke 5 kilometer. Zijn voorsprong op de nummer twee Sverre Lunde Pedersen bedraagt nu tweeënhalve seconde. "Ik sta er heel mooi voor."

Foto : Sander Chamid

Roest begon zijn tweede EK Allround met de tweede tijd (36,39) op de 500 meter. Daarmee hoefde hij weliswaar alleen Sverre Lunde Pedersen (36,14) voor zich te dulden, maar zijn rit stemde hem toch niet helemaal tevreden. "Er zaten te veel missers in. Ik was heel slecht weg bij de start en in de eerste bocht maakte ik voor mijn gevoel niet genoeg snelheid. De laatste 300 meter ging wel goed, maar ik had gehoopt dichter bij een 35'er te zitten", aldus een kritische Roest.

Getergd stond Roest aan de start van de 5 kilometer, waar hij zijn achterstand op Pedersen wilde goed maken. Hoewel hij er naar eigen zeggen iets te gek in ging (Roest reed een aantal ronden zelfs onder het baanrecord) legde hij met een tijd van 6.10,25 de lat voor de concurrentie behoorlijk hoog. Onder meer Pedersen (negen seconden), Bart Swings (negen seconden) en Marcel Bosker (vijf seconden) - volgens Roest zijn grootste concurrenten - beten zich stuk op de tijd van de allrounder.

"Soms heb je iets nodig om scherp te blijven. Het is jammer voor hun dat zij zoveel tijd laten liggen, maar uiteindelijk rijd ik hier om te winnen. Ik ga me niet inhouden op de 5 kilometer om er een spannend toernooi van te maken", aldus Roest, die het woord 'saai' niet snel zal laten vallen. "Ik rijd altijd om te winnen, dus saai zal het nooit worden. Iedereen verwacht dat ik hier ga winnen en als ik dat niet doe, is het niet goed. Die druk is er altijd wel en die leg ik mezelf ook op. Ik wil het beste van mezelf laten zien en dat is op de 5 kilometer goed gelukt."

Marcel Bosker staat na twee afstanden op de derde plek in het klassement. De jarige rijder van Team Jumbo-Visma eindigde op de 500 meter als zevende (36,86) en reed op de 5 kilometer naar een derde plek (6.15,81). Zijn achterstand op Roest is nu iets meer dan drie seconden op de 1500 meter. Marwin Talsma, de derde Nederlander, is na een PR op de 500 meter (zeventiende) en een vierde tijd op de 5 kilometer de nummer negen van het klassement.

Nils van der Poel staat na zijn verrassende tweede plek op de 5 kilometer achtste in het klassement. De 24-jarige Zweed noteerde een Zweeds record, en dat terwijl zijn voorbereiding nogal 'chaotisch' was. Een kwartier voordat hij van start moest, werd hij wakker gemaakt door Sverre Lunde Pedersen, die hem vroeg of hij niet moest schaatsen. "Ik zei: nee man, nu nog niet. Maar toen zei hij: 'Je moet toch tegen Peder Kongshaug?' Toen zag ik dat hij gelijk had en moest ik zo snel mogelijk m'n spullen pakken en naar de ijsbaan."


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan