Tickets
Shop
Nieuws 30 jan 2021

Nuis hoopt op vuurwerk: 'Al onze ritten staan bovenaan op YouTube'

Na zijn tweede World Cup-overwinning op de 1500 meter heeft Thomas Krol zich nadrukkelijk kandidatuur gesteld voor de wereldtitel. De 28-jarige sprinter van Team Jumbo-Visma was net als vorige week een klasse apart op het koningsnummer, al zag hij zijn rivaal Kjeld Nuis wel iets dichterbij komen. "Ik loop niet weg voor mijn favorietenrol."

Foto : Sander Chamid

Krol blaakt het hele seizoen al in uitstekende vorm en ook tijdens de tweede World Cup in Heerenveen was hij heer en meester op de 1500 meter. Met een tijd van 1.43,42 was hij weliswaar een paar tienden langzamer dan zijn winnende tijd van vorige week; het gat met de nummers twee Kjeld Nuis (1.44,22) en drie Patrick Roest (1.44,75) was net als vorige week aanzienlijk. "Het gat kan mij niet groot genoeg zijn", stelt een tevreden Krol na afloop van zijn race.

Dat de boomlange sprinter minder snel was dan vorige week, had een duidelijke oorzaak. "We hebben deze week wat harder getraind voor de WK Afstanden die eraan zitten te komen, dus vandaar dat ik iets minder uitgerust ben en de eindtijd van vorige week niet haal. Al met al zaten er betere dingen in dan de race van vorige week, toen ik moeite had om de bochten door te komen. Als ik over twee weken wat uitgeruster ben, hoop ik dat het allemaal op zijn plek gaat vallen."

Het machtsvertoon van Krol is ook zijn concurrent Nuis niet ontgaan. Het verschil met de specialist van Team Jumbo-Visma is week na week groot, al ziet Nuis ook lichtpuntjes. "Zijn voorsprong is bijna gehalveerd ten opzichte van vorige week en dit was mijn beste race van het seizoen. Bovendien is zilver beter dan brons, dus dan moet je niet zeiken", stelt Nuis, die niets dan lof heeft voor Krol. "Hij is op dit moment van absolute klasse en is mega constant. Daar ben ik wel een beetje jaloers op."

 

Hoewel Nuis niet verwacht dat Krol over twee weken zal 'inkakken', wil hij zich niet bij voorbaat overgeven. "We staan allemaal op nul. Vorig jaar was Krol in januari Europees kampioen op de 1500 meter en zat ik ook te denken: hoe ga ik die gast ooit op het WK verslaan? Dat was me toen wel gelukt", aldus een hoopvolle Nuis. "Hij zegt ook in zijn interviews: 'Je moet altijd rekening met hem houden'. Daar geef ik hem groot gelijk in, al wordt het voor mij een grotere opgave dan vorig jaar."

Volgens de 30-jarige sprinter van Team Reggeborgh stuwen hij en Krol elkaar naar een hoger niveau en zou een rechtstreekse confrontatie tijdens het WK hem dan ook wel aanspreken. "Als wij tegen elkaar loten wordt het vuurwerk", verwacht hij. "Alle ritten die ik met Krol heb gereden, staan bovenaan op YouTube. Denk aan het baanrecord dat ik hier vorig seizoen reed of het wereldrecord dat ik twee seizoenen geleden in Salt Lake City reed. Ik weet: als ik van Krol win, heb ik hem. Andersom is dat niet zo."

Krol maakt het op zijn beurt 'geen fluit uit' wie hij over twee weken als tegenstander treft. De sprinter van Team Jumbo-Visma zit na zijn zevende 1.43'er in Thialf vol vertrouwen. "Ik rijd het hele jaar al alleen en win ze op één na allemaal. Kjeld is de enige aan wie ik wat heb tijdens een race, dus ik ga de strijd zeker niet uit de weg. Wel denk ik dat hij in het verleden meer aan mij heeft gehad dan ik aan hem. Kjeld kan zich heel goed in een tegenstander vastbijten, dat heb ik iets minder. Ik ga gewoon uit van mijn eigen kracht en dan weet ik dat ik hem kan winnen."


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan