Tickets
Shop
Nieuws 31 jan 2021

Mulder: 'Tof om hier onderdeel van uit te maken'

Hij moest er meer dan drie jaar op wachten, maar bij de tweede World Cup in Heerenveen meldde Ronald Mulder zich weer op het hoogste treetje van het World Cup-podium. De 34-jarige Zwollenaar sprintte tijdens de tweede omloop van de 500 meter naar een razendsnelle 34,55 en legde daarmee beslag op zijn zesde individuele wereldbekeroverwinning. "Winnen is zo lekker!"

Foto : Sander Chamid

Zaterdag, nadat Mulder voor de derde keer op rij vijfde was geworden, zei hij gekscherend tegen zijn coach Gerard van Velde dat hij nog steeds geen interview heeft hoeven geven. "Het gaat me niet om het interview, maar wat ik ermee probeer te zeggen is dat het allemaal zó dicht op elkaar zit. Een tiende sneller maakt een wereld van verschil", aldus de sprinter van Team Reggeborgh. "Je moet elke keer superscherp zijn en je moet om iedere honderdste vechten. Dat maakt deze afstand zo mooi en tegelijkertijd heel slopend."

Ook op de tweede omloop van de 500 meter waren de verschillen klein. Mulder, die in de achtste rit de Rus Artem Arefyev trof, was met zijn tijd van 34,55 drie honderdste sneller dan de nummers twee Hein Otterspeer en drie Laurent Dubreuil, die allebei 34,59 noteerden. De eerste zeven eindigden binnen 0,15 seconden van elkaar. "Ik kan me voorstellen dat het voor jullie geweldig is om te zien en ergens is het ook wel tof om hier onderdeel van uit te maken. De top is ontzettend breed: je kan eerste worden, maar ook twaalfde terwijl je niet eens slecht hebt gereden."

Euforie
Het is de kunst, zegt Mulder, om zo min mogelijk foutjes te maken op de 500 meter. Dat lukte hem zondagmiddag alleraardigst, zegt hij tevreden. "Bij m'n vorige ritten maakte ik wat foutjes en waaide ik in de laatste bocht vaak uit. Nu dacht ik: positie houden, positie houden en dan gewoon weer aanzetten op het laatste rechte stuk. Dat lukte, mijn euforie toen ik over de streep kwam, zegt ook wel iets: ik had het idee dat dit goud kon zijn en dat gevoel bleek te kloppen."

 

Voor Mulder was het zijn zesde individuele World Cup-overwinning en de eerste sinds eind 2017, toen hij in Stavanger de tweede 500 meter op zijn naam schreef. In totaal stond hij 25 keer (exclusief de teamsprint) op het podium van een wereldbeker. "Ik reed mijn beste World Cup-seizoenen in de olympische jaren, daar won ik ze ook", aldus Mulder, die ruim drie jaar later er weer eentje aan zijn palmares kon toevoegen. "Het is zó lekker om te winnen. Ik ben sowieso blij dat ik er eentje van de vier gewonnen heb."

Of Mulder hierdoor met extra vertrouwen naar de WK Afstanden gaat? "Ik sta nu op plek één, lekkerder kan niet, maar over twee weken moet je gewoon weer scherp zijn", aldus Mulder, die bij het WK voor niets anders dan de wereldtitel gaat. "Alles staat de komende weken in het teken van die wedstrijd en iedereen zal daar op zijn best zijn. Toch wil ik me niet helemaal blindstaren op die ene race. Ik wil van iedere wedstrijd genieten en me focussen op het feit dat ik me zo goed voel en lekker bezig kan zijn met de dingen die ik leuk vind. Dat is voor mij het belangrijkste."

Klik hier voor de volledige uitslagen. 


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan