Tickets
Shop
Nieuws 13 jan 2021

KNSB reist vanwege coronapandemie niet naar WK Junioren in Japan

Nederland neemt niet deel aan het WK Junioren (langebaan) in Hachinohe City in Japan. De KNSB heeft het nationale juniorenteam vandaag afgemeld voor dit WK, dat zou worden gehouden van 19 tot en met 21 februari. Onzekerheid over de impact van coronamaatregelen is de belangrijkste reden voor de afmelding.

Foto : International Skating Union

"Dit besluit nemen we met pijn in het hart", zegt Peter Kolder, bondscoach junioren van de KNSB. "Het is misschien wel voor het eerst in de historie dat Nederland ontbreekt op het WK. We hadden bovendien weer enkele titels te verdedigen. Maar wanneer je naar Japan afreist, moet het wel verantwoord zijn. Wij zaten met te veel onzekerheden."

De afgelopen weken is de KNSB in nauw contact geweest met de ISU. Vele vragen werden beantwoord, maar uiteindelijk hebben Kolder en de Selectiecommissie Langebaan Junioren besloten om het Nederlandse team toch terug te trekken. 

Bij de potentiële WK-deelnemers zitten enkele rijders die de voorbije maanden met corona zijn besmet. Zij lopen daardoor grote kans om in Japan een positief testresultaat te krijgen. Is dat het geval, dan zou voor die rijder meteen een streep door de wedstrijden gaan. Hij/zij zou bovendien minimaal veertien dagen in quarantaine moeten.

Wat ook meespeelt is dat buitenlandse deelnemers pas op 14 of 15 februari Japan mogen binnen reizen, waardoor acclimatiseren en het verwerken van jetlags zeer lastig is. Daarbij komt dat een aantal grote landen, zoals Canada en Duitsland, zich eveneens nog niet hebben aangemeld waardoor de kans op een gedevalueerd deelnemersveld groot is.

"Alles bij elkaar heeft dat geleid tot onze beslissing", zegt Kolder. "Heel vervelend, te meer omdat dit nog de enige internationale wedstrijd was die op de kalender stond. Laten we hopen dat de coronamaatregelen in eigen land na 9 februari wel versoepeld kunnen worden en dat we ook voor onze junioren hier nog enkele mooie wedstrijden kunnen houden."


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan