Tickets
Shop
Nieuws 05 jan 2021

Joel Dufter boos over vertrek Duitse sprintcoach

Het contract van de nationale sprintcoach Danny Leger, die eind 2020 afliep, is niet verlengd door de Duitse schaatsbond (DESG). Dat bevestigde voorzitter Matthias Große maandag tegenover het Duitse persbureau DPA. Op 22 januari wordt er een nieuwe bondscoach aangesteld.

Foto : Sander Chamid

De trainingen van de Duitse sprinters worden nu geleid door Andreas Kraus in Inzell en Andreas Behr in Erfurt. Het besluit van de DESG kreeg weinig goedkeuring van Joel Dufter, de nummer acht van het afgelopen WK Sprint in Hamar. "Ik ben echt pissig. Ik werk nu al meer dan tien jaar met Danny en nu wordt jouw coach ruim een jaar voor de Olympische Spelen van je gestolen. Ik begrijp dat niet", aldus de sprinter die traint in Inzell.

De 25-jarige Dufter liet ook weten dat hij zal deelnemen aan het EK Sprint in Heerenveen op 16 en 17 januari. De DESG had het eerder aan de schaatsers overgelaten of ze onder speciale omstandigheden in Nederland wilden deelnemen aan de internationale toernooien. Na het Europees kampioenschap volgen twee World Cups in Thialf en in februari staan ook de WK Afstanden op het programma in Heerenveen. De atleten verblijven al die tijd in een bubbel waarbij ze alleen in het hotel en op de ijsbaan mogen vertoeven.

'Nevenfunctie'
In december stapte oud-shorttracker Leon Kaufmann-Ludwig zelf op als assistent-trainer bij de shorttrackploeg. Nadat hij noodgedwongen een punt achter zijn sportieve carrière zette, wilde Kaufmann-Ludwig betrokken blijven bij de sport en solliciteerde naar de functie van assistent-bondscoach. Hij werd aangenomen en ging half september aan de slag. Omdat de voormalig shorttracker nog tot het einde van het jaar in dienst was van de Duitse krijgsmacht, wat gebruikelijk is in de sportwereld, zou de 'nevenfunctie' per 1 januari worden omgezet naar een fulltimebaan. Dat is echter nooit gebeurd, en na moeizame communicatie met de bond besloot Kaufmann-Ludwig te vertrekken, vertelt hij in gesprek met Deutschlandfunk

In datzelfde interview maakt oud-schaatser en atletenwoordvoerder Moritz Geisreiter nogmaals duidelijk dat er onder atleten angst heerst om zich uit te spreken. Hoewel voorzitter Große met het binnenhalen van een sponsor de financiële toekomst voor de komende twee jaar lijkt te hebben verzekerd, bestaat er nog veel onduidelijkheid over de structuren binnen de bond. "Er is een gebrek aan wezenlijk belangrijke posities die een functionerend team zouden vormen en daarmee de voorbereiding op belangrijke competities zoals de Olympische Winterspelen", aldus Geisreiter. 


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan