Live
Shop
Nieuws 08 jan 2021

Geen EK voor Breeuwsma en Van Kerkhof: 'Jammer dat sterkste team niet wordt getest'

Voor het eerst in zijn carrière maakt Daan Breeuwsma geen deel uit van de EK-selectie op de relay. Bondscoach Jeroen Otter geeft de voorkeur aan jongelingen Jens van 't Wout en Friso Emons, om hen ervaring op te laten doen op internationaal niveau. Bij de vrouwen valt ook routinier Yara van Kerkhof buiten de boot.

Foto : Soenar Chamid

Van tevoren had de selectiecommissie van de KNSB al aangegeven dat ze de jonge rijders graag een kans wilden geven. Normaal gesproken gebeurt dat op een World Cup, maar als gevolg van de coronapandemie zijn die internationale wedstrijden allemaal afgelast. De EK en WK zijn dit seizoen de enige twee toernooien die verreden worden, en dus ook de enige momenten waarop de jongelingen ervaring op kunnen doen. "Er is wat voor te zeggen, maar het EK is een titeltoernooi en ik vraag me af of je dat nu als een soort testwedstrijd moet gebruiken", aldus Breeuwsma.

Sinds 2008 heeft de 33-jarige Fries als relayrijder geen enkel Europees kampioenschap gemist. Op het NK Allround had Breeuwsma een individueel startbewijs veilig kunnen stellen, maar die garantie verprutste hij in twintig minuten met een valpartij op de 1000 meter en twee valse starts op de 500 meter. Over zijn plek in de aflossingsploeg maakte Breeuwsma zich na afloop van het NK echter geen zorgen. Maar de EK-selectie pakte anders uit. "Ik denk dat niemand dit had zien aankomen. Ik krijg ook best veel reacties, dus dat doet mij wel goed. Het is superzuur en voelt heel gek."

"Op basis van de individuele resultaten is de keuze voor Jens en Friso logisch, want zij zijn voor mij geëindigd. Maar dit zijn aanwijsplekken voor de aflossing", vervolgt Breeuwsma. "We hebben misschien wel het sterkste team ooit, zeker nu Sjinkie weer in goeden doen is. Dan vind ik het jammer dat je die mogelijkheid niet kan testen richting het WK. Ook in het sterkste team valt zeker nog te wisselen, maar ik hoor daar absoluut bij. Ik ben een van de beste relayrijders in de wereld. De komende weken ga ik hard trainen en zorgen dat ze niet meer om mij heen kunnen. Ik gun het die andere jongens, zij rijden goed. Hopelijk doen we het op het WK met mij erbij nog beter."

Bubbel
Bij de vrouwen was Suzanne Schulting al zeker van EK-deelname na haar overwinning op de Invitation Cup. De andere individuele startplekken zijn door de selectiecommissie vergeven aan Xandra Velzeboer en Selma Poutsma. De relayploeg wordt compleet maakt met Rianne de Vries en Georgie Dalrymple. Yara van Kerkhof staat als reserve op de lijst. Normaal gesproken kan deze rijder op het laatste moment worden ingevlogen, maar vanwege de coronamaatregelen moeten alle deelnemers nu vanaf maandag 18 januari al in de bubbel in Polen zitten.

Foto : Soenar Chamid

"Het is wel de bedoeling dat ik meereis, voor het geval er iets gebeurt", zegt Van Kerkhof. De eerste dagen mag ze met het team trainen op het ijs, maar tijdens het toernooi zal ze in haar hotelkamer in Gdansk moeten blijven. Ook voor de 30-jarige Zoetermeerse kwam het mislopen van de relay als een verrassing. "Ik rijd goed en hard in de trainingen, dus ik had wel verwacht dat ik van start zou mogen op de relay. Op een individuele plek rekende ik al niet meer, daar had ik op zich wel vrede mee. Ze willen de jeugd een kans geven op de aflossing, ik kan daar weinig tegenin brengen."

Het plotseling overlijden van Lara van Ruijven en de zware zomer die daarop volgde, hebben Van Kerkhof veel energie gekost. "Tuurlijk is dat geen excuus, want als topsporter moet je alles opzij kunnen zetten. De laatste tijd ging het erg goed en ik wilde in de wedstrijden laten zien wat ik in trainingen ook kan, maar dat kwam er nog niet." Van Kerkhof werd teleurstellend zevende op het NK Allround in Heerenveen. "Ik heb gewoon tijd nodig en dit soort dingen maakt het niet makkelijker. Ik wil het team helpen om een goed EK te rijden, maar het is voor mij ook belangrijk om te kijken hoe ik weer op mijn oude niveau kom en zo goed mogelijk op het WK kan staan."


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan