Tickets
Shop
Nieuws 16 jan 2021

Europese allroundtitel gloort voor debutante Schouten

Na de eerste dag van het EK Allround in Heerenveen gaat Antoinette de Jong aan de leiding, maar de titelstrijd is nog spannend door de verrassende nummer twee: Irene Schouten. De EK-debutante heeft, tot haar eigen verbazing, slechts een kleine achterstand op de titelverdedigster. De Russin Natalia Voronina volgt op de derde plaats in het tussenklassement.

Foto : Sander Chamid

Schouten reed vrijdag een temporondje tijdens de laatste training voor het toernooi en 'had in negen jaar nog nooit zo slecht gereden'. "Terwijl ik me wel goed voelde", vertelt de Noord-Hollandse, die eerst dacht aan vermoeidheid na een zwaar fietskamp in Limburg. Ze overwoog zelfs even om haar startplek op te geven, een gedachte die ze nooit eerder had. "Ik dacht: wat heb ik hier eigenlijk te zoeken?" Het bleek niet aan haar vorm te liggen, maar aan haar schaatsen. De ronding werd op tijd hersteld door Ronald van der Ing, de enige materiaalman die mee is in de schaatsbubbel. "Hij snapte wel dat ik niets meer raakte op die ijzers."

Met hernieuwd vertrouwen zette Schouten zaterdag de gedeeld achtste tijd neer op de 500 meter (39,68) en won ze de drie kilometer in een rappe tijd van 3.57,95. De rijdster van Team Zaanlander bleef daarmee nipt boven het baanrecord van Antoinette de Jong. "Ik geloofde mijn tijd eerst niet", zegt Schouten. In een rechtstreeks duel met Natalia Voronina hield ze de rit vlak en kwam steeds dichter in de buurt van de Russin. "Zij kan de laatste ronde altijd kneiterhard rijden, maar ik wilde niet verliezen dus dacht: dan moet ik maar een marathon-massastart-eindsprint doen. Als ik mijn rondetijden zie, dan denk ik dat er nog meer in zit. Ik weet niet goed waar mijn grens ligt."

Sprintersbenen
De Jong weet wel waartoe ze in staat is, en dat liet ze vandaag niet zien op de 3000 meter. Met een derde tijd van 4.02,19 verdampte de voorsprong van bijna zes seconden die ze voor aanvang had op Schouten. "Ik heb steken laten vallen en dat had niet gehoeven. Daar baal ik van", aldus De Jong, die vaak te streng is voor zichzelf. "Met mijn 'sprintersbenen' kwam ik er geen moment lekker in op de drie kilometer. Ik had niet genoeg rust, was veel te gehaast. Zonder tegenstand (van Natalia Czerwonka, red.) is er ook niemand die je daaruit haalt en met twee benen op de grond kan zetten. Morgen is de 1500 meter, die heb ik onder de knie, en op de 5000 meter wordt het alles of niets."

Foto : Sander Chamid

Voor Schouten blijft het wennen om een allroundtoernooi te rijden. In 2014 reed ze wel het WK Allround in Thialf, maar dit is haar debuut op het Europees kampioenschap. "Vanochtend dacht ik nog: wat voor warming-up moet ik doen voor de 500 meter en wat doe ik tussen de twee ritten door? Hoe deed ik dit ook alweer bij de junioren?", lacht de Andijkse. Schouten bekijkt het toernooi per afstand en had voor aanvang geen titelaspiraties. "Tuurlijk, je gaat ervoor en alles is mogelijk met vier goede afstanden. Maar ik heb ook geen idee hoe ik de vijf kilometer rijd met een 1500 meter in de benen. Nu vind ik het spelletje wel leuk, haha. Na dit toernooi heb ik weer veel geleerd."

Fluit
In het tussenklassement staat Schouten op de tweede plek met een verschil van slechts 0,79 seconden op De Jong. "Dat wist ik nog niet", zegt ze met pretogen als ze de marge te horen krijgen. "Ik zag mezelf niet als topfavoriete, dus daar was ik helemaal niet mee bezig." Haar coach Jillert Anema is zich wel bewust van de titelkansen van zijn pupil. Met een snerpende fluit wordt de aandacht getrokken in de mixed zone: het is tijd om uit te fietsen, morgen moet ze weer fris zijn. 

Titelverdedigster De Jong had het verschil met haar concurrenten liever groter gezien, maar is blij dat ze na de eerste dag wel bovenaan staat. "Ik moet de minpunten eruit halen om te verbeteren en morgen is weer een nieuwe dag. Ik weet hoe ik het moet doen, maar vandaag heb ik mezelf daar niet vaak genoeg aan herinnerd. Dat gevoel kan ik wel terug krijgen, want mijn hoofd laat mij nooit in de steek."

Joy Beune, de derde Nederlandse deelneemster, staat na twee afstanden op plaats zes in de rangschikking. De rijdster van Team Jumbo-Visma werd zevende op de 500 meter en eindigde als vijfde op de drie kilometer. 

Klik hier voor de volledige uitslagen. 


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan