Tickets
Shop
Nieuws 08 jan 2021

Acht vragen over de bubbel in Heerenveen

Met vier wedstrijden in vijf weken mogen de langebaanschaatsers zich opmaken voor een fraai slot van het seizoen. Vanaf maandag verblijft de (inter)nationale schaatstop meerdere weken in 'de bubbel' om zich voor te bereiden op het EK Allround & Sprint (16-17 januari), de World Cups (22-24 en 29-31 januari) en de WK Afstanden (11-14 februari). Maar wat houdt die bubbel nou precies in? We vragen het Freek van der Wart, disciplinemanager langebaan van de KNSB.

De ISU heeft het al maanden over een zogenoemde 'bubbel' in Heerenveen. Hoe gaat de bubbel er voor de internationale wedstrijden uit komen te zien?
"In principe zijn de regels niet heel veel anders dan tijdens de nationale wedstrijden, alleen organiseert de ISU het nu in plaats van de KNSB. Het grootste verschil is dat je – nadat je Thialf hebt verlaten – terug naar je hotel moet en géén contact met derden mag hebben. Bij de NK's en het WK Kwalificatietoernooi gebeurde dit ook al, maar dit was geen verplichting vanuit Nederland."

Hoe zit het met trainingsmogelijkheden op en naast het ijs?
"Tussen half negen 's ochtends en half drie 's middags is Thialf gereserveerd voor mensen die in de bubbel zitten. Alle andere Nederlandse langebaanschaatsers en de Nederlandse shorttrackers kunnen rondom die tijd gebruik maken van de ijsbaan. Sporters die willen fietsen, mogen overal naartoe fietsen, maar moeten wel toestemming vragen om naar buiten te gaan. Als ze buiten zijn, mogen ze geen contact hebben met andere mensen. Het bezoeken van familie is dus verboden."

Welke instapmomenten zijn er?
"Er zijn drie instroommomenten: één voor het EK Allround & Sprint, één voor de eerste World Cup en één voor de WK Afstanden. Alle deelnemers moeten voordat ze gaan reizen negatief getest zijn en op het moment dat ze in het hotel aankomen, worden ze nog een keer getest door de organisatie. Vanaf dát moment heb je geen contact meer met derden en is de kans kleiner om het virus op te lopen. Uit veiligheidsoverwegingen wordt er nog wel wekelijks getest."

Is er een mogelijkheid om van de ene bubbel (langebaan) naar de andere bubbel (shorttrack) te stappen?
"Nee, je mag maar één keer de 'ISU Competition Bubble' in. Als je besluit om eruit te gaan, mag je niet meer terug. Dat betekent concreet dat Suzanne Schulting ná het EK Shorttrack de ISU Competition Bubble in mag, maar dat ze na het EK Sprint niét de bubbel mag verlaten voor een uitstapje naar het EK Shorttrack."

Wat gebeurt er als iemand de regels overtreedt?
"Bij overtreding van de regels kan de ISU je accreditatie afnemen. Vanuit Nederland vragen wij iedereen de regels goed in acht te nemen, zodat je überhaupt niet het onderwerp van discussie bent."

Wat gebeurt er als iemand positief wordt getest?
"Als er iemand positief wordt getest, wordt diegene zo snel mogelijk in quarantaine gebracht. De desbetreffende persoon gaat dan naar een hotel waar geen sporters zitten. Mocht diegene na zijn quarantaineperiode twee keer op rij negatief zijn getest, mag hij/zij terug de bubbel in, mits de fysieke toestand het toelaat."

Waar worden de rijders en begeleiders uit de deelnemende landen ondergebracht?
"Voor de bubbel worden drie hotels in gebruik genomen. De medewerkers van het hotel zitten zelf niet in de bubbel, maar worden wel volledig afgeschermd. Ze kunnen nooit binnen anderhalve meter van de atleten en begeleiders komen. Alle voorzorgsmaatregelen worden uiteraard in acht genomen."

Hoe zit het met andere zaken, zoals eten en drinken en het slijpen van je schaatsen?
"Met Ronald van den Ing hebben we een materiaalman die mee de bubbel ingaat en de sporters kan helpen met het materiaal. In alle hotels wordt er voor eten en drinken gezorgd en als iemand extra boodschappen wil, kan dat worden aangegeven bij de receptie."

Alles lezen over de bubbel? Klik hier!


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan