Tickets
Shop
Nieuws 28 feb 2021

Zweden wil WK Allround in Göteborg organiseren

Oude tijden kunnen gaan herleven in het Zweedse Göteborg. Na het succes van Nils van der Poel wil de Zweedse schaatsbond het WK Allround gaan organiseren in het bekende Ullevi. Er wordt gemikt op een vol stadion in 2024.

Foto : Soenar Chamid

Het Zweedse schaatsen ontbeerde een boegbeeld sinds de olympisch kampioen Tomas Gustafson eind jaren tachtig van de vorige eeuw op zijn best was. Maar met de grote doorbraak van Nils van der Poel in Heerenveen is er weer nieuwe lezen geblazen in de schaatsbond. En hoog op de agenda staat de droom van een WK Allround in Nya Ullevi in Göteborg. "We zouden zeker 40.000 toeschouwers kunnen trekken", zegt Mattias Hadders van de Zweedse schaatsbond tegenover Göteborgse-Posten.

De Zweedse Schaatsvereniging is een kleine bond en heeft op dit moment niet de financiële slagkracht voor zo'n groot evenement. Maar met het succes van Van der Poel hopen ze dat er een kans komt om sponsors te vinden. De laatste keer dat Zweden een WK allround organiseerde was in 2003, toen de wedstrijden werden gereden in het overdekte Ruddalens IP in Göteborg. Voor het WK in 2024 zou een mobiele 400-meterbaan een praktische oplossing zijn. "Het werd met groot succes gebruikt tijdens het WK in 2018 in het Olympisch Stadion in Amsterdam. Die faciliteit konden we huren", zegt Hadders.

Op het kunstijs in het befaamde Ullevi stadion werden in het verleden tien grote schaatstoernooien georganiseerd, voor het eerst in 1959. Het hoogtepunt was misschien wel het wereldkampioenschap allround voor mannen in 1971, waar een recordaantal van 69.559 toeschouwers naar de wedstrijden tussen Ard Schenk en de Zweedse Göran Claesson keken. Schenk reed destijds een wereldrecord op de 10.000 meter en pakte zijn tweede wereldtitel allround. Claesson won zilver, voor Kees Verkerk.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan