Tickets
Shop
Nieuws 07 feb 2021

Wouters: 'Dit cadeautje van de natuur niet voorbij laten gaan'

Premier Mark Rutte gaf deze week geen toestemming voor schaatswedstrijden op natuurijs gedurende de lockdown, maar Patrick Wouters van sportorganisatiebureau House of Sports hoopt dat 'Den Haag' die mening bijstelt. Zijn oproep om met alle mogelijke betrokkenen om de tafel te gaan en een verantwoorde 'bubbel' voor marathonschaatsers te creëren, kon in elk geval op social media op groot enthousiasme rekenen.

Foto : Huub Snoep

"Mooier dan dit wordt het niet", schreef Wouters zondag op Twitter toen hij de weerkaarten zag, waarin een vrij lange periode van matige tot strenge vorst wordt aangekondigd. "Let's make things happen", was zijn volgende zin. Directeur Richard Plugge van Jumbo-Visma was een van de eersten die reageerde op Twitter. "100 procent eens! PCR-testen, sneltesten, bubbel creëren, geen publiek. De world cups in Thialf en het wielrennen laten zien hoe het kan."

"Tot nog toe is het een 'no go', maar dat zou ik toch heel spijtig vinden", licht Wouters zijn oproep toe. "Natuurijs in Nederland, daar zitten we al jaren op te wachten, het is ons hoogste cultuurerfgoed. Ik ben niet van het KNMI en dein natuurlijk ook mee op opportunisme, maar de weerkaarten lijken wel een heel erg unieke situatie te voorspellen. En wel zodanig, dat het mij verstandig lijkt om met elkaar om de tafel te gaan en te kijken wat er mogelijk is."

Natuurijsbubbel
House of Sports is ook betrokken bij de schaatsbubbel die in Thialf is gemaakt voor de langebaanschaatsers en waar internationale wedstrijden worden verreden. "Zo'n bubbel creëren is nog het minst moeilijk. We hebben de kennis en ervaring opgedaan om wedstrijden verantwoord te laten plaatsvinden en laten zien dat we de risico's met het coronavirus goed kunnen managen. We kunnen met gemak een hoeveelheid marathonschaatsers ergens onderbrengen en ze steeds testen, alleen de vraag is dan waar je dat doet. Er zitten veel aspecten en facetten aan, maar het is de moeite waard als alle betrokkenen met kennis van zaken zich er eens over buigen. Hoe mooi zou het zijn als we bijvoorbeeld een NK op natuurijs kunnen houden? Als het niet gebeurt, wil ik achteraf niet zeggen: 'Oei, misschien hadden we hier wat langer bij stil moeten staan'."

Wouters wil ook zeker zijn bijdrage leveren. "Maar ik kijk ook naar de KNSB en NOC*NSF als de officiële organisaties die ook de contacten hebben in Den Haag. De marathonschaatsers zijn niet als topsporters aangemerkt en hebben om die reden geen uitzonderingspositie. De mensen die de primaire verantwoordelijkheden dragen, moeten daar nog eens goed naar kijken, want als we kunnen basketballen, volleyballen en voetballen, kunnen we ook schaatsen op natuurijs. We mogen dit unieke cadeau van de natuur niet zomaar aan ons voorbij laten gaan. Ik spreek ook uit het hart van een schaatsliefhebber, maar laten we vooral denken in wat er kán. Met allerlei aanpassingen is er veel mogelijk en ik denk dat we er Nederland blij mee maken. Het kan geen kwaad het gemoed een beetje op te poetsen."


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan