Tickets
Shop
Natuurijs 05 feb 2021

Wedstrijden op natuurijs mogen niet

Als Nederland volgende week natuurijs krijgt, dan zullen daarop geen schaatswedstrijden worden gehouden. De KNSB had de rijksoverheid gevraagd of dit wel mogelijk was, maar dit is vanwege de geldende coronamaatregelen niet toegestaan. De schaatsbond heeft begrip voor de beslissing uit Den Haag.

Foto : Neeke Smit

Remy de Wit, technisch directeur van de KNSB: "We hebben een enorme passie voor de schaatssport, zeker als er natuurijs in aantocht is. Maar wij zien uiteraard ook het grotere belang van de volksgezondheid en de noodzaak om deze coronapandemie zo snel mogelijk een halt toe te roepen."

Donderdag werd al bekend dat de traditionele strijd om de eerste natuurijsmarathon niet door zou gaan. Competitieleider Willem Hut gaf echter wel aan nog een poging te willen ondernemen voor wedstrijden op open water. "Stel het gaat vriezen en de vorst houdt aan, dan voel ik me moreel verplicht om opnieuw aan te kloppen bij het ministerie", zei hij.

De laatste keer dat het NK op natuurijs werd gereden was in 2013. Op het Veluwemeer waren destijds Christijn Groeneveld en Mariska Huisman de besten. 

Overige activiteiten
Veel natuurijsclubs hebben van de lokale overheden wel toestemming gekregen om de deuren te openen. Uiteraard dienen zij zich wel aan de huidige strenge coronamaatregelen te houden. Mensen van 18 jaar en ouder mogen daar in hun eentje schaatsen of hooguit met z'n tweeën, maar dan wel op 1,5 meter afstand. Jongeren tot en met 17 mogen wel in grotere groepjes schaatsen. Schaatswedstrijden en toertochten zijn niet de bedoeling en kleedkamers en kantines van ijsverenigingen blijven dicht. Maar een koek-en-zopietent, waar je buiten iets te eten en drinken afhaalt, mag in sommige gevallen wel.

Als het echt veel te druk wordt of als schaatsers zich duidelijk niet aan de regels houden, zullen burgemeesters ingrijpen door bijvoorbeeld een parkeerplaats of een ijsbaantje te sluiten. Dat zegt de voorzitter van het Veiligheidsberaad van burgemeesters Hubert Bruls, zelf burgemeester van Nijmegen. Bruls waarschuwt schaatsliefhebbers dat ze extra voorzichtig moeten zijn. "De druk op de zorg is al hoog, die moeten we niet nog meer belasten", aldus de burgemeester, doelend op ongelukken die vooral onervaren schaatsers makkelijk overkomen.

Als natuurijsbanen ook open gaan voor het grote publiek, kunnen ijsclubs dit zelf online doorgeven. Het overzicht van geopende ijsbanen is hier te bekijken. Het wordt weliswaar koud, op open water kan nog nergens veilig op natuurijs geschaatst worden. Actueel nieuws vind je op schaatsen.nl/natuurijs.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan