Tickets
Shop
Nieuws 23 feb 2021

Wat moet je weten over de Challenge Cup?

Deze week is De Uithof in Den Haag wederom het toneel van de Challenge Cup. Vanwege de coronamaatregelen is het internationale toernooi dit seizoen wel anders dan anders. Alleen de senioren gaan de strijd met elkaar aan. Lees hier alles wat je moet weten over de Challenge Cup.

Historie
In de jaren '80 van de vorige eeuw werd de zogeheten Ennia Challenge Cup voor het eerst gehouden in Den Haag. Dit internationale toernooi had destijds de status van wat nu een ISU Grand Prix wordt genoemd, maar dan met meer deelnemers. De Challenge Cup verdween na enkele jaren van de kalender en wordt sinds 2007 in de huidige vorm weer georganiseerd op De Uithof. Na een onderbreking van twee jaar is het toernooi vanaf 2012 een jaarlijks evenement geworden.

De Challenge Cup is een landenwedstrijd, maar dit seizoen komt het teamonderdeel vanwege het beperkt aantal deelnemers te vervallen. Het toernooi is normaliter een wedstrijd waarin jonge, aanstormende talenten in de leeftijd van 10 jaar tot en met de senioren de kans krijgen zich op mondiaal niveau te meten. Als gevolg van de coronapandemie zullen nu alleen de senioren deelnemen en is het NK Kunstrijden, dat sinds een aantal jaar tegelijkertijd plaatsvindt, afgelast.

De Challenge Cup supported by Rabobank dient als voorbereiding en laatste kwalificatie voor de internationale toprijders op de WK. 

Wereldtopper Shoma Uno op de Challenge Cup in 2020 | Foto : Soenar Chamid

Wat staat er op het spel?
Er wordt dit seizoen dus niet gestreden om de nationale titels tijdens de Challenge Cup, maar voor de Nederlandse deelnemers staat wel nog steeds een WK-ticket op het spel. Per discipline mag Nederland één rijd(st)er/paar afvaardigen naar de WK Kunstrijden in Stockholm. Bij de vrouwen gaat de strijd tussen Lindsay van Zundert en Niki Wories. Het duel wordt echter niet rechtstreeks onderling uitgevochten, want Wories heeft zich geblesseerd afgemeld.

De zesvoudig Nederlands kampioene behaalde vorig seizoen de vereiste ISU-limieten en zou naar het (afgelaste) WK in Montréal gaan. Van Zundert moet op de Challenge Cup nog de punten voor de korte kür verdienen, de vrije kür heeft ze wel al binnen. Bij de mannen neemt Thomas Kennes niet deel aan de Challenge Cup, hij slaagde er afgelopen seizoen ook niet in om de WK-scores te halen.

In het paarrijden nemen Daria Danilova/Michel Tsiba en Nika Osipova/Dmitry Epstein het tegen elkaar op. Net als Wories wisten Danilova/Tsiba vorig jaar de limieten te halen. Zij hadden zich dus al gekwalificeerd voor de WK. Het nieuwe paar Osipova/Epstein moet – logischerwijs – nog beide vereiste punten binnenhalen. Als zij beter scoren dan Danilova/Tsiba is het WK-ticket voor hen.

Bij het ijsdansen voldeden Chelsea Verhaegh/Sherim van Geffen twee weken geleden aan beide eisen op de LuMi Dance Trophy in Odessa. Hun directe concurrenten Hanna Jakucs/Alessio Galli reden in september de Nebelhorn Trophy, maar hebben daar geen WK-scores gehaald. Jakucs kampt met de naweeën van een coronabesmetting en het duo richt zich alvast op volgend seizoen. 

Kanshebbers
Van Zundert debuteert dit jaar bij de senioren en schreef al twee wedstrijden op haar naam. Op de Challenge Cup neemt ze het op tegen onder anderen Maé Berenice Meité uit Frankrijk, trainingsmaatje Loena Hendrickx uit België en Jenni Saarinen uit Finland. Het sterkste deelnemersveld bij deze Challenge Cup zien we bij de mannen, met als topfavorieten de Rus Mikhail Kolyada en Morisi Kvitelashvili uit Georgië.

Uit Rusland komen wereldtoppers Evgeniya Tarasova en Vladimir Morozov naar Den Haag, de nationaal kampioenen en de nummers twee van de EK in 2020 en WK van 2019. Dit paar zal een interessante strijd om de medailles leveren met het Berlijnse team Annicka Hocke/Robert Kunkel. Voor het eerst staat het ijsdansen bij de senioren op het internationale programma. Vorig jaar reden Verhaegh/Van Geffen enkel het Nederlands kampioenschap. Op de Challenge Cup kruisen zij de degens met Evgenia Lopareva/Geoffrey Brissaud uit Frankrijk en Anna Yanovskaya/Adam Lukacs uit Hongarije.

Programma en livestream
Donderdag 25 februari: vrouwen (korte kür) en ijsdansen (ritmische dans), 15.00-18.45 uur
Vrijdag 26 februari: vrouwen (lange kür) en ijsdansen (vrije dans), 13.00-17.30 uur
Zaterdag 27 februari: mannen en paarrijden (korte kür), 13.00-17.45 uur
Zondag 28 februari: mannen en paarrijden (lange kür), 13.00-18.30 uur

De loting is op woensdag 24 februari om 17.00 uur gratis te volgen op schaatsen.nl/live. De wedstrijden zijn vier dagen te zien via een betaalde livestream op diezelfde pagina. Een ticket voor één dag kost 5 euro, een passe-partout is 15 euro. Alle actuele informatie over de Challenge Cup vind je op de toernooipagina.

Neem voor meer leuke feitjes eens een kijkje op onze pagina Historie & Statistiek.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan