Tickets
Shop
Nieuws 26 feb 2021

TU Delft start onderzoek naar luchtstromen Thialf

Er komt een verregaand onderzoek naar de luchtstromen in ijsstadion Thialf. De TU Delft gaat de komende weken analyseren of er sprake is van 'meewind'. Al het hele schaatsseizoen zijn de snelle tijden onderwerp van discussie.

Foto : Sander Chamid

Aan het begin van het seizoen klonk er vanuit de Nederlandse schaatstop nog kritiek. De ijscondities zouden niet constant genoeg zijn. Toen tijdens de wedstrijden de ijscondities wel op orde waren en de baanrecords met name op de lange afstanden aan flarden gereden werden, deden de jarenlange geruchten over meewind op de ijsbaan weer de kop op. De roosters van het luchtcirculatiesysteem zouden zo gedraaid zijn dat de rijders tijdens hun rit meewind hebben.

Sinds het wereldrecord van Nils van der Poel op de 10.000 meter tijdens de WK Afstanden is de discussie volledig opgelaaid. In sommige media werd het ijsstadion zelfs van vals spel beticht, omdat de computersystemen uit zichzelf aanpassingen zouden doen in de luchtstromen en de ene rijder meer voordeel zouden geven dan de ander. Het doel van het onderzoek van de TU Delft is om aan de hand van onafhankelijke en nauwkeurige metingen antwoorden te vinden op de vragen die spelen rondom de vermeende meewind.

In januari reageerde Thialf-directeur Marc Winters al op de geruchten. "Er is een luchtgordijn vanwege de verschillende klimaatzones in de hal. De roosters zorgen ervoor dat de lucht van de tribune niet op de baan komt. Als je de roosters afstelt, kun je gaten dichten. De schaatsers creëren zelf de circulatie op de baan."

Naar verwachting moet het onderzoek in maart al de eerste resultaten opleveren. 


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan