Tickets
Shop
Nieuws 13 feb 2021

Schaatsen op natuurijs? Zoek veilige plekken dicht bij huis!

Schaatsen op natuurijs is, zo blijkt intussen in heel Nederland, een welkome afleiding. Juist in coronatijd geldt: als je wilt schaatsen, blijf dan dicht bij huis. Zoek vijvers, grachten of sloten in je eigen woonplaats. Wil je zeker weten dat het ijs veilig is en de omstandigheden coronaproof zijn, ga dan schaatsen bij de lokale natuurijsclub. Ga niet schaatsen op bevroren open water, want daar is de ijskwaliteit onbetrouwbaar.

Onder de noemer #wijsopnatuurijs is dit de boodschap die de KNSB actief uitdraagt, juist nu schaatsliefhebbers massaal het natuurijs opzoeken. "De honger naar schaatsen op natuurijs is enorm", zegt Jurre Trouw, manager Sportparticipatie van de KNSB. "Wij zijn ook enthousiast, want niets is mooier dan schaatsen in de open lucht. Maar het is coronatijd, daarin moeten we onze reisbewegingen beperken en geen onverantwoorde risico's nemen."

Na een paar nachten stevige vorst kun je in vrijwel heel het land plekken vinden om te schaatsen op natuurijs. Maar wees verstandig en check of dit ook veilig kan, luidt het advies van de KNSB. En zoek dus dicht bij huis bevroren slootjes, grachten, vijvers, plassen en meertjes om op te schaatsen.

Waar het ijs zeker gecontroleerd en onderhouden wordt, zijn de banen van de natuurijsclubs. Deze clubs houden zich ook aan het KNSB-protocol om coronaproof te schaatsen. Vanochtend waren, verspreid over het land, zo'n 125 banen geopend. Daarmee zijn de meeste ijsbanen inmiddels wel open. "We verwachten dat er vandaag nog een aantal bij komt", aldus Trouw.

#wijsopnatuurijs

  • Schaatsen op natuurijs mag, bewegen is gezond.
  • Houd je aan de coronaregels, want het virus is nog niet onder controle
  • Blijf dicht bij huis, beperk je reisbewegingen
  • Mijd drukke plekken en denk drie keer na voordat je het ijs op gaat
  • Schaats niet alleen, maar met zijn tweeën
  • Vermijd open water dat bevroren is, de ijskwaliteit is onbetrouwbaar
  • Ga liefst naar je lokale natuurijsclub en schaats met plezier!
  • Check schaatsen.nl/natuurijs en op social media: #wijsopnatuurijs

Steeds meer verenigingen met een ijsbaan werken met een (online) ticketsysteem en tijdslots, waardoor het aantal schaatsers op de baan beperkt blijft. Uiteraard geldt ook voor deze ijsbanen de avondklok. In de praktijk blijken de tickets in razend tempo uitverkocht. Wie naast zo'n entreebewijs grijpt, moet voorzichtig blijven als hij zijn heil elders zoekt.

"Wij begrijpen best dat de capaciteit van ijsbanen veel te klein is om alle schaatsliefhebbers te bedienen", zegt Trouw namens de KNSB. "Maar intussen kun je in heel het land wel ergens een veilige vijver, sloot of plas vinden waar je lekker kunt schaatsen. Helaas zien zich vanwege drukte al genoodzaakt om toegangswegen af te sluiten, dus nogmaals: als je wilt schaatsen op natuurijs, blijf dicht bij huis en zoek toch liefst die lokale ijsbaan op."

Op open water dat bevroren is, zoals grote meren, vaarten en kanalen, is de ijskwaliteit  sowieso onbetrouwbaar. Zeker als er grote groepen tegelijk op gaan. Levensgevaarlijk, dus ga daar niet heen, is het dringende advies. "En dat zeggen we niet alleen om te voorkomen dat mensen door het ijs zakken, wat helaas op veel plaatsen gebeurt", zegt Trouw. "Dat doen we ook omdat het vanwege de coronapandemie nu eenmaal afgeraden wordt om onnodig te reizen."

Op schaatsen.nl/natuurijs wordt zo goed mogelijk bijgehouden welke natuurijsbanen geopend zijn. Op deze site staan ook tips voor het schaatsen elders op natuurijs. Via dit liveblog houdt de redactie de actuele ontwikkelingen in het land bij. 


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan